0

Н якои стопани ще жънат 800 кг, други 200 кг от декар пшеница. Това са очакванията на проф. Иван Киряков от Добруджанския земеделски институт за тазгодишната реколта от пшеница. Той визира и района на Добруджа, и площите край морето. По-ниските добиви край морето ще са заради засушаването, на други места заради обилните валежи. Въпреки това според него все още е рано да се правят категорични прогнози за тазгодишната реколта, жътвата тепърва започва.

Някои стопани ще жънат 800 кг, други 200 кг от декар пшеница. Това са очакванията на проф. Иван Киряков от Добруджанския земеделски институт за тазгодишната реколта от пшеница. Той визира и района на Добруджа, и площите край морето. По-ниските добиви край морето ще са заради засушаването, на други места заради обилните валежи. Въпреки това според него все още е рано да се правят категорични прогнози за тазгодишната реколта, жътвата тепърва започва.

Прогноза

Според министъра на земеделието Десислава Танева, която откри жътвата в района на Сливен, тази година ще приберем около 5 млн. и 500 хил. т пшеница. Това прави средно около 550 кг от декар.

Като цяло българските фермери ползват чужди високодобивни сортове. Някои от тях дават добиви от порядъка на 1000 кг от декар според Ангел Ангелов, зърнопроизводител от района на Бургас. Тези сортове обаче са от така наречената фуражна пшеница, която гарантира високи добиви, но не и качествено брашно за хляб. Тези сортове изискват и третирането с много химически препарати.

1 млн. декара

 

Има все още и български земеделци, които отглеждат българска пшеница, според проф. Киряков. През 2012 г. площите с нея са заемали около 1 млн. дка. Фермерите са ги отглеждали, защото производството е много по-евтино, тъй като за отглеждането се изисква много по-малко химия, въпреки че добивите са по-ниски от тези на вносните. Българските сортове са с отлични хлебопекарни качества, признават всички фермери. Обикновено родната пшеница се предпочита за сеитба от малките и средни стопани. Добивите са от порядъка на 600-700 кг от декар, но минават с едно торене и едно пръскане.