Нетният поток на преките инвестиции в България е положителен в размер на 532.7 млн. евро, показват предварителните данни на Българската народна банка (БНБ) за периода януари-юли 2019 г. На годишна база той е по-голям с 363.2 млн. евро, като за първите седем месеца на предходната година беше положителен в размер на 169.5 млн. евро. Само през юли 2019 г. потокът е на плюс и възлиза на 8 млн. евро, като преди година беше 114.9 млн. евро.

Нетният поток на преките инвестиции в чужбина пък за периода е 231 млн. евро, при 130.6 млн. евро година по-рано. През юли той е положителен и е 46.8 млн. евро, а през 2018 г. е бил 26.5 млн. евро.

От БНБ информират, че съгласно предварителните данни, размерът на преките инвестиции в страната към първото тримесечие на годината е 43.277 млрд. евро, при 43.035 млрд. евро в края на миналата година. Подстатия Дялов капитал и реинвестиране на печалба е в размер на 33.819 млрд. евро, като намалява с 49.2 млн. евро спрямо декември 2018 г. Подстатия Дългови инструменти е 9.458 млрд. евро и нараства с 291.3 млн. евро спрямо декември миналата година (9.166 млрд. евро).

Дяловият капитал, включваш преведени и изтеглени парични и апортни вноски на нерезиденти в/от капитала и резервите на български дружества, както и постъпления и плащания по сделки с недвижими имоти в страната е отрицателен в размер на 333.6 млн. евро за първите седем месеца на тази година. Той е по-нисък с 324.2 млн. евро спрямо същия период през 2018 г., когато беше с отрицателен знак – 9.4 млн. евро.

Нетният поток от инвестиции на чуждестранни лица в недвижими имоти в края на юли възлиза на 3.6 млн. евро

като за първите седем месеца на миналата година пак беше на положителна територия с 12.9 млн. евро. Най-голям дял в инвестициите в недвижими имоти имат вложителите от Русия с 1.1 млн. евро, следвани от тези от Холандия (0.6 млн. евро) и Латвия (0.6 млн. евро).

Показателят, който отговаря за дела на чуждестранните инвеститори в текущата печалба или загуба на дружеството, е отрицателен и възлиза на 72.1 млн. евро спрямо положителни 26.5 млн. евро година по-рано.

За седемте месеца на тази година нетният поток по подстатия Дългови инструменти (промяната в нетните задължения между дружествата с чуждестранно участие и преките чуждестранни инвеститори по финансови, облигационни и търговски кредити) възлиза на 938.4 млн. евро, при 152.4 млн. евро за периода от януари до юли 2018 г.  Най-големите нетни потоци по преки инвестиции в страната за 2019 г. са направени от холандци (221 млн. евро), германци (188,6 млн. евро) и от гражданите на Великобритания (103.8 млн. евро).

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Окончателно: 350 млн. лв. за ваучерите за храна

В бюджета за догодина са заделени 350 млн. лв. за ваучерите за храна. Предложението е на председателката на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова. То бе подкрепено с 159 гласа “ЗА”, 21 се обявиха против, а 11 се въздържаха по време на обсъждането в зала на „Бюджет 2020“ днес.

След години „Бонус-малус“ ще включва щети и липса на застраховка (ОБНОВЕНА)

Обхватът на модела „бонус-малус“, който ще определя цената на полицата „Гражданска отговорност“, постепенно ще се увелича. Никъде по света системата не работи в толкова ограничен вариант и предложението на Комисията за финансов надзор (КФН) ще помогне за подобряване на пътната безопасност, но няма да вдигне цените на полиците, твърдят застрахователите.

До края на декември земеделците избират как да се облагат доходите им

Физическите лица, регистрирани като земеделски стопани, имат право да избират реда за облагането на доходите от дейността им през 2020 година, напомнят от Национална агенция за приходите /НАП/.