До трима кандидати за главен прокурор ще бъдат издигнати от прокурорската колегия на ВСС, съобщи нейният говорител Даниела Машева.

"Това ще стане до изтичането на крайния срок 29 юли. От страна на прокурорската колегия няма да бъдат повече от 3 кандидатури,могат да бъдат една, две, максималният брой, който ние сме коментирали, наистина трябва да бъде 3, за да не се случва едни и същи членове на прокурорската колегия да подкрепят по няколко кандидатури. Правосъдният министър също има право да издигне кандидатура“, каза Машева.

Пленумът на ВСС откри процедурата за избор на главен прокурор. Нямаше изказвания преди гласуването, което беше единодушно с 23 гласа „за“ и нито един „против“. Заседанието на извънредния пленум на ВСС се председателстваше от министъра на правосъдието Данаил Кирилов.

След края на заседанието представляващият ВСС Боян Магдалинчев и Даниела Машева отговориха на въпросите на множеството присъстващи журналисти. Магдалинчев припомни, че мандатът на сегашния главен прокурор изтича на 10 януари 2020 г., както и приетия времеви график за избор на нов главен прокурор. До края на юли следват 4 поредни заседания на пленума на ВСС за издигането на кандидатури. До 12 август номинираните кандидати трябва да представят писмени концепции със съдържанието, което се изисква по закона - за лична мотивация, за анализ и оценка на състоянието на прокуратурата, очертаването на постиженията и проблемните моменти в досегашната дейност, да представят подробна автобиография, свидетелство за съдимост, удостоверения за липса на досъдебни производства и висящи наказателни дела, документи, удостоверяващи най-малко 12 г. юридически стаж, копие от диплома за завършено висше образование и удостоверение за юридическа правоспособност, както и декларация за имущество и интереси.

На 12 септември пленумът на ВСС ще проведе заседание за обявяване на датата, часа и мястото на изслушване на кандидатите за главен прокурор. На 9 октомври прокурорската колегия ще проведе заседание за обсъждане на докладите на КАК и Комисията по професионална етика за притежаваните от кандидатите професионални и етични качества. Изслушването на кандидатите и изборът трябва да бъдат на 24 октомври. Мястото най-вероятно ще бъде заседателната зала на ВСС.

„Надявам се, че политическата независимост трябва да бъде категорично гарантирана и отстоявана от бъдещите кандидати. В битието си кой какво бил досега - бил, оттук насетне трябва да има пълна независимост от политическата власт.

Досега главен прокурор от прокуратурата не е имало, силно се надявам този път изборът да е професионален, дано да е така, но зависи какви ще бъдат номинациите на прокурорската колегия или министъра на правосъдието. Ако няма избор, ще бъде прекратена процедурата и ще бъде открита нова.

Не виждам никаква логика да се направи избор заради самия избор, изборът трябва да е съобразен с качествата на кандидатите.

Бремето на длъжността главен прокурор е огромна, отговорността е много голяма, но не виждам никаква пречка нито от житейска страна, още по-малко от правна страна жена да оглави прокуратурата", заяви Магдалинчев.

Час преди началото на заседанието на пленума десетина души, начело с Йоло Денев, направиха вял опит да протестират пред ВСС. Един от тях крещеше по мегафон, а останалите пристъпяха край плакат с надписи за референдум по всички въпроси за независима съдебна система.

 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Представляващият ВСС: Задкулисни интереси движат протестите срещу Гешев

Кандидатът за нов обвинител №1 – настоящият зам.-главен прокурор Иван Гешев показва решителност за налагането на закона, а протестите срещу него са движени от „интереси на заден план“ и целят да настроят обществото срещу него, както и евентуално да обърнат нагласите за номинацията на част от членовете на ВСС. Това мнение изрази представляващият Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев.

Цвета Караянчева катастрофира, със счупена ключица е (ОБНОВЕНА)

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева е претърпяла пътен инцидент в участъка Шумен – Силистра, потвърдиха за "Монитор" от администрацията на парламента. Тя е със счупена ключица на рамото и два прешлена.

Красимир Вълчев: Двама комисари отговаряха досега за ресора на Мария Габриел

„Признавам, че в първия момент, когато чух наименованието на ресора /б.р.на Мария Габриел/ попитах кой комисар ще отговаря за образованието и кой ще отговаря за научните изследвания и по-късно разбрах, че и за двата сектора ще отговаря Мария Габриел. Учудих се, че може да има толкова голям ресор. До сега двама комисари отговаряха отделно за тези ресори, а може да се каже, че са два ресора и половина спрямо предходната комисия ще бъдат в отговорността на Мария Габриел“. Това заяви пред БНР просветният министър Красимир Вълчев.