До 3 месеца тръгват поръчките за трайно укрепване на срутището край с. Тикале

До 3 месеца тръгват поръчките за трайно укрепване на срутището край с. Тикале

До три месеца се очаква да бъдат обявени обществените поръчки за избор на изпълнители на проучване, проектиране и строително-монтажни работи и строителен надзор за трайното укрепване на засегнатия от свлачищно-срутищен процес участък от второкласния път Соколовци - Смолян - Средногорци в района на с. Тикале. Това съобщи по време на петъчния парламентарен контрол министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова.

В момента се изготвят техническите изисквания за възлагане на обществените поръчки за изпълнение на дейностите. Стойността им няма да надвишава сумата от 3 743 000 лв. с ДДС. Средствата са заложени в проектопрограмата на „Аварийни ремонти“ на Агенция „Пътна инфраструктура“ за 2019 г. Индикативният срок за проектиране ще бъде 40 дни, а за изпълнение на строителството – 100 дни.

През миналата година на засегнатия участък бяха направени аварийно стабилизиране и стабилизираща анкерна система със замрежване. За тях с правителствено постановление бяха отпуснати близо 2,8 млн. лв.

Агенция „Пътна инфраструктура“ ще търси възможности за осигуряване на необходимите средства за ремонт на пътни участъци на територията на община Луковит както от държавния бюджет, така и чрез целево финансиране, каза министър Аврамова в отговор на въпрос. От ремонт в общината се нуждаят 12 км от първокласния път о.п. Плевен – Луковит – Коритна – Ябланица, за който ще са необходими 6 млн. лв., и 19,2 км от третокласния път Луковит – Дерманци – Угърчин с индикативна стойност 9 млн. лв.

През 2018 г. за текущ ремонт и поддържане на три републикански пътя, които преминават през територията на общината, са разходени около 47 000 лв. В периода 2017-2018 г. за пътни ремонти в област Ловеч са вложени 12,6 млн. лв. С близо 15 млн. лв. от Оперативна програма „Региони в растеж“ се финансира рехабилитацията 8,7 км от пътя Ловеч – Троян – Кърнаре.

В отговор на въпрос за изпълнението на оперативната програма министър Аврамова съобщи, че до момента са приключили 74 проекта на стойност 68 150 410 лв. Продължава реализацията на 510 проекта на стойност 2,667 млрд. лв.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.