До септември: 2 на сто по-малко контрабандни цигари на пазара

До септември: 2 на сто по-малко контрабандни цигари на пазара

Плевен, Перник и Хасково най-големи потребители на нелегален тютюн

2% по-малко контрабандни цигари са хванати на българския пазар за третото тримесечие на 2019 г. Това показват данни от инспектирани 5 800 празни кутии и 20 града. За третото тримесечие нелегалните цигари са 3.3% от общия брой цигари. Година по-рано те са били 5.3%.

2% по-малко контрабандни цигари са хванати на българския пазар за третото тримесечие на 2019 г. Това показват данни от инспектирани 5 800 празни кутии в 20 града. За третото тримесечие нелегалните цигари са 3.3% от общия брой цигари. Година по-рано те са били 5.3%. Сегашното ниво е рекордно ниско от 2010 г. насам. Спрямо предходното тримесечие е налице спад от 0.1%.

“Тези ниски нива, дори само 0.1% спад са от съществено значение”, коментира Вержиния Джевелекова от една от компанните производители на цигари. За първите три месеца на 2019 г. контрабандните цигари са били 3.8% от общия брой на тези акцизни стоки на пазара. Основно цигарите идват от Македония и Турция, а една значителна част на пазара е с неясен произход.

И за второто, и за третото тримесечие обаче България е последна в ЕС по употреба на нелегални цигари. Малко преди нас са Италия, Словакия, Португалия и Испания. Лидери в класацията са Норвегия, Ирландия, Франция, Гърция и Великобритания. Основните потребители на нелегални цигари в страната са Плевен (7.1% потребени нелегални цигари), Перник (6.6%), Хасково (6%), Стара Загора (5.6%) и Пловдив (5.6%).

Новост тази година е, че има 2 български града, в които не са пушени контрабандни цигари - това са Габрово и Ямбол. Те са с нулево потребление на цигари, непредназначени за вътрешния пазар. На дъното са и Варна (2.4%), Русе (1.6%), Шумен (0.7%) и Добрич (0.7%). По време на конференцията присъстваха и вътрешният министър Младен Маринов и шефът на агенция “Митници” Георги Костов.

“Тази година постигнахме общ успех и се надяваме последното тримесечие на 2019 г. да бележи същата тенденция”, каза Маринов като изтъкна, че подобни опити за контрабанда се правят ежедневно. Костов пък се похвали с нараснали приходи от акциз на тютюн и тютюневи изделия. По думите му приходите от акциз на цигари за периода януари-ноември 2019 г. са 2.5 млрд. лв., което е със 177 млн. лв. над постъпилите през 2018 г. година брутни приходи или 7.7% ръст. Сумата е с над 150 млн. лв. повече спрямо планираните в бюджета пари в началото на годината.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.