До седмици пускат търговете за два участъка от пътя Видин - Ботевград

До седмици пускат търговете за два участъка от пътя Видин - Ботевград

До няколко седмици ще бъдат обявени обществените поръчки за избор на строител на участъците Видин - Димово и Димово - Бела - Ружинци от пътя Видин - Ботевград. Това става ясно от писмен отговор на министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова на въпрос на депутатите от БСП Цветан Топчиев и Николай Иванов за финансирането на проекта. Текстът на отговора на Аврамова е публикуван на сайта на Народното събрание, съобщава Investor.bg.

Процедурата ще се провежда успоредно с процедирането на подробен устройствен план - парцеларен план (ПУП-ПП). За тези участъци от пътя има технически проект, посочва Аврамова в отговора си. Работи се по отчужденията на имоти, оценката за въздействие върху околната среда (ОВОС) е влязла в сила, издирени са археологическите обекти по трасето и предстои проучване, уточнява още министърът.

За участъка от пътя след Ружинци - етапът до Монтана и след това от Монтана до Враца, има технически проект само за отсечката Ружинци - Монтана. За втората отсечка е приет идеен проект, посочва се в отговора на Петя Аврамова. Предстои да се изработи ОВОС.

За пътя от Мездра до Ботевград се предвижда модернизиране на трасето и разширяване до четирилентов габарит. Транзитният трафик ще бъде изведен от населените места. За участъка има технически проект от 2008 г., който ще се актуализира, обяснява още строителният министър. Избран е изпълнител за първия лот от участъка - от Мездра до с. Люти дол, като цената на договора е малко под 222,5 млн. лева. Изборът, обаче, се обжалва пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и се чака решение, отбелязва тя.

За другия лот тече обществена поръчка, но още не е избран изпълнител. Индикативната цена е 147,6 млн. лева.

Петя Аврамова подчертава, че основен проблем за строителството на пътя Видин - Ботевград е финансовото обезпечаване на реализацията на проекта. Правителството обеща до края на 2020 г. голяма част от пътя да бъде изградена. Индикативната стойност на строителството е над 1,5 млрд. лева.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.