До няколко седмици ще бъдат обявени обществените поръчки за избор на строител на участъците Видин - Димово и Димово - Бела - Ружинци от пътя Видин - Ботевград. Това става ясно от писмен отговор на министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова на въпрос на депутатите от БСП Цветан Топчиев и Николай Иванов за финансирането на проекта. Текстът на отговора на Аврамова е публикуван на сайта на Народното събрание, съобщава Investor.bg.

Процедурата ще се провежда успоредно с процедирането на подробен устройствен план - парцеларен план (ПУП-ПП). За тези участъци от пътя има технически проект, посочва Аврамова в отговора си. Работи се по отчужденията на имоти, оценката за въздействие върху околната среда (ОВОС) е влязла в сила, издирени са археологическите обекти по трасето и предстои проучване, уточнява още министърът.

За участъка от пътя след Ружинци - етапът до Монтана и след това от Монтана до Враца, има технически проект само за отсечката Ружинци - Монтана. За втората отсечка е приет идеен проект, посочва се в отговора на Петя Аврамова. Предстои да се изработи ОВОС.

За пътя от Мездра до Ботевград се предвижда модернизиране на трасето и разширяване до четирилентов габарит. Транзитният трафик ще бъде изведен от населените места. За участъка има технически проект от 2008 г., който ще се актуализира, обяснява още строителният министър. Избран е изпълнител за първия лот от участъка - от Мездра до с. Люти дол, като цената на договора е малко под 222,5 млн. лева. Изборът, обаче, се обжалва пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и се чака решение, отбелязва тя.

За другия лот тече обществена поръчка, но още не е избран изпълнител. Индикативната цена е 147,6 млн. лева.

Петя Аврамова подчертава, че основен проблем за строителството на пътя Видин - Ботевград е финансовото обезпечаване на реализацията на проекта. Правителството обеща до края на 2020 г. голяма част от пътя да бъде изградена. Индикативната стойност на строителството е над 1,5 млрд. лева.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Бъдещите проекти с европари първо с макет или 3D визуализация

Бъдещите проекти за градско развитие, финансирани от оперативните програми в програмния период 2021-2027 г., ще бъдат предварително представяни чрез 3D визуализация или макет. Така всеки един човек ще може визуално да разбере как ще изглежда инвестицията след нейната реализация, а целта е да се постигне по-добро планиране. Това обяви зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова на конференция в София.

Камерите на тола вече снимат нарушителите

До 1800 лева глоба за ТИР без винетка от утре

Камерите на тола вече снимат нарушителите

Шoфьoритe, кoитo пътувaт пo рeпубликaнcкaтa пътнa мрeжa бeз вaлиднa eлeктрoннa винeткa, щe бъдaт caнкциoнирaни и чрeз кaмeритe нa тoл cиcтeмaтa от утре. На нарушителите в крaя нa дeня щe им бъдe изпрaщан eлeктрoнeн фиш пo пoщaтa зa плaщaнe нa глoбa Тя е 300 лeвa зa лeкитe aвтoмoбили дo 3,5 тoнa и 1800 лeвa зa тeжкoтoвaрнитe прeвoзни cрeдcтвa. Тoвa cъoбщихa oт Aгeнция "Пътнa инфрacтруктурa" (AПИ).