До петък приемат идеи за помощта за пострадали от епидемията фирми

До петък приемат идеи за помощта за пострадали от епидемията фирми

До 29 май могат да се изпращат предложения по обявената от Управляващия орган на Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" (УО на ОПИК) за обществено обсъждане процедура за подбор на проекти "Подкрепа за средни предприятия за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19" по Приоритетна ос 2 "Предприемачество и капацитет за растеж на малките и средни предприятия (МСП)" на оперативната програма.

Целта е осигуряването на оперативен капитал за средните предприятия за справяне с последиците от пандемията COVID-19. Очакваните резултати от подкрепата по процедурата се изразяват в

постигане на положителен ефект

по отношение на средните предприятия за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19 и стабилност на работни места, посочват от програмата на интернет страницата си.

Общият размер на безвъзмездната финансова помощ по процедурата е 79 761 533,47 евро/156 000 000 лева. Минималният размер на заявената безвъзмездна финансова помощ на проект е 30 000 лева, а максималният размер е 100 000 лева.

По процедурата е предвидено изцяло електронно подаване и оценка на проектните предложения, което ще се извършва чрез Информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕС в България (ИСУН 2020).

Проектът на Условия за кандидатстване, Условия за изпълнение и приложенията към тях по процедурата се публикуват на интернет страницата на ОПИК и в ИСУН 2020. УО на

ОПИК обяви за обществено обсъждане процедурата на 22 май.

По данни на оперативната програма от края на тази работна седмица постъпилите проектни предложения по процедурата "Подкрепа на микро- и малки предприятия за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19" са 24 087 броя на стойност над 197 млн. лв.

На 15 май официално е започнала оценката на подадените по процедурата проектни предложения, по реда на тяхното постъпване, в отделни оценителни сесии от по 1000 проекта, информират от ОПИК. Извършват се предвидените в Условията за кандидатстване по процедурата служебни проверки в Националната агенция по приходите, Националния статистически институт, Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда" и други институции и ведомства. След получаването и обработването на информацията от служебните проверки ще се пристъпи към поетапното изпращане на уведомления до кандидатите за отстраняване на установените във връзка с подадените проектни предложения нередовности.

Уведомленията ще се

изпращат през ИСУН 2020 чрез електронния профил на кандидата.

Съгласно Условията за кандидатстване по процедурата кандидатите трябва да представят липсващите документи/отстранят нередовностите в срок от 3 (три) работни дни, считано от датата на електронното изпращане на уведомлението в ИСУН 2020. След приключване на оценката списък на одобрените за финансиране кандидати ще бъде публикуван на страницата на ОПИК поне 3 дни преди подписване на договорите за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ, посочват от оперативната програма.

В средата на тази седмица министърът на икономиката Емил Караниколов съобщи, че заради големия интерес към процедурата "Подкрепа на микро- и малки предприятия за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19" се планира увеличаване на бюджета й с още над 40 млн.лева. Тогава министърът допълни, че в началото на юни ще стартира и процедурата за подкрепа на средни предприятия.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.