До пет карантинирани зрелостници в стая

До пет карантинирани зрелостници в стая

Само след отрицателен PCR и разрешение от МВР

До 5 карантинирани зрелостници ще могат да бъдат в стая на матурата и на минимум 1,5 -2 метра един от друг, обясни пред „Монитор“ шефката на столичния образователен инспекторат Ваня Кастрева. Учениците, които са били поставени под 10-дневна домашна изолация като контактни лица, ще бъдат допуснати до изпита след представен отрицателен PCR тест. Допълнително ще трябва и да уведомят и районните здравни инспекции и МВР за периода на нарушаване на карантината.

Все още не е ясно колко стаи ще трябва да бъдат подготвени в различните училища, за да могат карантинираните ученици да проведат безпроблемно матурата си. Здравните власти ще изпратят допълнително списък с всички ученици, които ще се явят на матура след отрицателен тест. „Зависи и от това колко от тях ще решат да се явят на първата дата на държавните зрелостни изпити, тъй като част от карантинираните ученици могат да предпочетат да положат матура по време на втората сесия през август-септември“, обясни Кастрева. По думите на шефката на столичния инспекторат организацията за провеждането на втората матурата ще е по-сложна. „На първата матурата всички ученици ще се явяват на изпит по български език и литература, докато на втората има 14 различни варианта. Например може да има само едно карантинирано дете по математика, но по друг предмет да са повече“, обясни тя.

Кастрева допълни, че все още не е ясно дали квестори на зрелостниците в „изолаторите“ ще бъдат само ваксинирани учители, тъй като протоколите за протичането на изпитите не са окончателно изпратени. Част от педагозите обаче са притеснени и се чудят имат ли право да откажат да пазят учениците, ако се паднат в стая с карантинирани деца. Затова и част от тях са склонни да излязат в болнични. Шефката на столичния инспекторат коментира, че ситуацията по време матурата няма да е по-различна от тази в класните стаи по време на присъствено обучение. А дори ще е по-спокойна, тъй като учениците ще бъдат по-малко. Тя допълни, че ако се разболеят, имат право да излязат в болнични.

Всички ученици ще трябва да спазват противоепидемични мерки за изпита. На входа ще има разделение на потоците, ще бъдат поставени дезинфектанти. В класна стая ще бъдат разпределени от 8 до 13 зрелостници според големината на залата, за да се спазва разстояние от 1,5 метра помежду им.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.