До октомври 2020 г. : износът ни към ЕС надолу с 5,6 на сто 

До октомври 2020 г. : износът ни към ЕС надолу с 5,6 на сто 

Германия, Румъния и Италия сред основните ни търговски партньори

За периода януари-октомври 2020 г. износът на стоки от България към страни от Европейския съюз (ЕС) намалява с 5,6 на сто спрямо същия период на 2019 г. Изнесените стоки са на стойност 29.7 млрд. лв., показват предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ). Основни търговски партньори са Германия, Румъния, Италия, Гърция, Франция и Белгия, които формират 70% от износа за държавите - членки на ЕС.

При износа, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, най-голям ръст на годишна база има в секторите „Безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн“ (37.9%) и „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход“ (28.4%). Най-голям спад пък се наблюдава в сектор „Минерални горива, масла и подобни продукти“ (42.1%).

Само през октомври месец миналата година износът ни за ЕС намалява с 5% спрямо същия месец на 2019 г. и е в размер на 3,3 млрд. лв..

Вносът на стоки у нас от ЕС през първите 10 месеца на 2020 г. намалява с 10.9% за година, като достига 29,8 млрд. лв.. Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Германия, Румъния, Италия, Гърция и Нидерландия. Най-голям ръст при вноса има в сектор „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход“ (8.8%), а най-голям спад, с цели 53%, има в сектор „Необработени (сурови) материали, негодни за консумация (изкл. горивата)“, където се включват сурови кожи, маслодайни семена и плодове, суров каучук,  корк и дървен материал; дървесна маса и хартия или картон за рециклиране, метални руди и метални отпадъци и др.

През октомври вносът е надолу с 12.3% спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 3,3 млрд. лв.. 

Външнотърговското салдо от началото на 2020 г. до октомври същата година е отрицателно и е на стойност 61.1 млн. лв..

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.