0

Т емпературата на Луната нощем пада до минус 190° по Целзий. Рекордният студ, надминал очакванията, е регистриран от китайския космически апарат "Чанъе-4", който на 3 януари кацна на обратната страна на естествения спътник на Земята, предаде ТАСС, позовавайки се на Китайската корпорация за аерокосмически науки и технологии.

Температурата на Луната нощем пада до минус 190° по Целзий. Рекордният студ, надминал очакванията, е регистриран от китайския космически апарат "Чанъе-4", който на 3 януари кацна на обратната страна на естествения спътник на Земята, предаде ТАСС, позовавайки се на Китайската корпорация за аерокосмически науки и технологии.

"Данните, изпратени на Земята от лунната сонда, показват, че през януари нощната температура на повърхността на обратната страна на Луната спада до минус минус 190° по Целзий", посочват от тям. Изпълнителният директор на проекта "Чанъе-4" Чжан Хе пък обясни: "Според изпратените от космическия апарат данни, температурата на повърхностния слой на грунта на обратната страна на Луната е по-ниска в сравнение с данните, събрани от американската мисия "Аполо". Вероятно това е свързано с различния състав на грунта на отделните страни на Луната."
"Чанъе-4" бе изстрелян от космодрума Сичан в югозападната китайска провинция Съчуан на 8 декември м.г. Основната задача на апарата, включващ спускаем модул и луноход, е да се изследва обратната страна на Луната.