0

К азват, че най-доброто време за засаждане на дърво е преди 20 г., но следващато най-добро е днес.

Март е подходящ месец за това.

Казват, че най-доброто време за засаждане на дърво е преди 20 г., но следващато най-добро е днес.

Март е подходящ месец за това.

Ето няколко стъпки как да процедирате, когато засаждане овошки, в случая сливово дърво.

Едно от най-подходящите места за такава фиданка е северо-източен квадрант на овошна градина с южно изложение. Преди да пристъпите към самото засаждане, трябва да премахнете тревата наоколо, пише „Рурълспраут“.

Помощници

За да си спестите работа, можете да пуснете кокошки, които да изкълват зеленината.

Премахването на тревата е важно, тъй като тя и дръвчето ще се конкурират за хранителни вещества от почвата. В случая е важно също така да премахнете затревената, бактериално доминирана система и да я замените с хумус, богат на гъбични съобщества почва.

Ако нямате пилета или други животни, които да ви помогнат за премахване на тревата, трябва да я притиснете например с мукава. Друг вариант е да потиснете растежа на тревата със засаждане на луковични растения като нарциси и алиум около фиданката.

Размери

Следваща стъпка е да изкопаете дупката, където да засадите дървото. Тя трябва да е достатъчно дълбока, за да побере корените и с ширина около три пъти ширината на кореновата система на дръвчето. Сливовите дървета обичат богати на хранителни вещества глинести почви, но е добре да добавите почвена смеска, която да се дренира добре.

Поставете фиданката в дупката така че корените да са разперени в кръг максимално добре.

Добавете малко хумус, за да обогатите гъбично доминираната почва. Полезните гъбички създават симбиотична асоциация с корените на дървото, за да профъвтява то в следващите години.

Поливане

Уплътнете внимателно почвата около новозасаденото дръвче и след това полейте.

След това разпръснете слой мулч около фиданката. Продължавайте да поливате, но само в сухо време, за да се закрепи дръвчето добре.

До края на март е подходящото време за засаждане на фиданки. Важното е, листенцата да не са започнали да се развиват. Когато се избира фиданка, е добре стопаните да огледат коренчетата дали са живи.

Личи по това, че ако се направи разрез вътре, те са бели, разказаха овощари пред „Телеграф“.

По принцип малини, касис, френско грозде и всякакви такива храсти се садят или през есента, или през пролетта.

Ограда

Ако градината, в която ги засаждаме, е комбинирана и за овошки и зеленчуци, е добре да се направи живата ограда с овошки и други дървета и храсти от северната страна. Така те няма да засенчват зеленчуците, каза за „Телеграф“ Симона Атанасова, която е последовател на природното земеделие. От друга страна ще пазят от ветрове и студ растенията.

Симона Атанасова посъветва, ако няма веднага да се засаждат пръчките с малини или фиданките, да се държат в пръст от къртичини.

Овошките могат да се варосат, за да се предпазят от евентуални студове, също така короната да се напръска с варно мляко. То хем ще ги пази от студ, хем действа като дезинфекция.