До края на годината: заделяме още 1,2 млрд. лева за антикризисни мерки

До края на годината: заделяме още 1,2 млрд. лева за антикризисни мерки

За обезпечаване на ресурс за продължаване на действащите към момента мерки, както и за нови такива и за покриване на недостиг на средства в някои бюджетни системи, е предвиден ресурс от 1,2 млрд. лв., който е обособен в резерва за непредвидени и/или неотложни разходи. Това е записано в актуализацията на държавния бюджет за 2021 г., стана ясно от решение на Министерски съвет.

С одобреният проект на Закона за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет на Република България за 2021 г. се правят редица промени по основните салда в сметката на държавата. Очаква се приходите да нарастнат с около 1,3 млрд. лв. Приходите по бюджетите на социално­осигурителните фондове също ще нарастнат с над 300 млн. лв.

Също така положителен ефект върху приходите по консолидираната фискална програма ще окажат и очакваните по-високи постъпления в Националния фонд по Механизма за възстановяване и устойчивост за 2021 г., които се дължат на увеличението на размера на предварителното префинансиране от 10% на 13%. Очакванията са  тези приходи да бъдат получени още през декември тази година. Това увеличение се отразява в подобряване и на разчетите в частта на постъпленията на приходи от помощи и дарения, като се прогнозират около 400 млн. лв. повече постъпления.

Със законопроекта се предлагат и промени в трансферите по бюджета в общ размер на 152,7 млн. лв. Причина за промени в разходната част е и задължителната вноска на страната към бюджета на ЕС. Необходимият допълнителен ресурс е 103,5 млн. лв..

За настоящата година е предвидено влошаване на салдото по държавния бюджет със 141,3 млн. лв.. Така дефицитът вече ще се равнява на 5,625 млрд. лв. Същевременно се прогнозира подобрение на бюджетното салдо на касова основа до 4,604 млрд. лв..

От МС обясняват, че необходимостта за изготвяне на такъв законопроект произтича от "все по-реалните рискове за нова вълна на пандемията през есента, свързани с бързото разпространение на варианта „Делта“ на COVID-19 в някои страни в Европа, бавния темп на масова ваксинация в България, както и изчерпаните ресурси в бюджета за годината за продължаване на социално-икономическите мерки за подкрепа на бизнеса и уязвимите групи от населението".

И все пак в законопроекта не се предлагат промени в одобрените ограничители на емисиите и размера на държавния дълг за годината.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.