До края на годината всички ниви и гори с нов кадастър

До края на годината всички ниви и гори с нов кадастър

Готвят центрове за съхранение на данни

До края на годината земеделските и горските територии в страната ще бъдат покрити на 100% с цифрови кадастрални карти, които да показват техните особености. Покритието на урбанизираните зони пък ще достигне около 45%. Това каза зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройство Валентин Йовев.

Днес се отбелязва Световният ден на ГИС, в който специалисти се срещнаха в конференция и обмениха съвети, данни и мнения. По време на събитието присъства и зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройство, който изтъкна колко важни са този тип технологии. “Геопространствената информация е в основата на почти всички икономически дейности - тези точни и изчерпателни данни са необходими за функционирането на много сектори”, коментира Йовев. Според него днес над 80% от информацията е базирана на ГИС данни. “Кадастърът отдавна е необходимост за много сектори - инфраструктура, пазар на недвижими имоти, опазване на околна среда”, довърши ресорният зам.-министър. Затова и се работи по създаването на национален многофункционален кадастър.

За целта към основните кадастрални карти

ще се добавят нови информационни слоеве,

описващи различни аспекти на използването на земята и пространството под и над нея. Ще се включат и снимки от заснемания от пътни коли. До момента подробни кадастрални карти има на всички областни градове, важните общински центрове и всички населени места и курорти по Черноморието. Вече е пусната и обществена поръчка за


изработване на карти на над 256 по-малки населени места.


Йовев се похвали и с ръст на заявените онлайн услуги в Агенцията за геодезията, картография и кадастър с над 30%. Всяка година пък това увеличение е средно 50%, което Йовев обясни с разпространението на информация от медии. “Така се получи и разтоварване на офисите, където се заявяват тези услуги”, коментира ресорният зам.-министър пред медии. В момента се предвижда и създаването на центрове за съхранение на данни, в които при бедствия ще могат да се възстановят данните. “Центровете ще бъдат на различно отдалечени места, за да не са съхранявани на един сървър, в който има риск да бъдат изгубени”, каза Йовев за “Монитор”. По думите му агенцията се е превърнала в обект със стратегическо значение.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.