До края на годината правят екооценка на газопровода Солун - Неготино

До края на годината правят екооценка на газопровода Солун - Неготино

В съоръжението с дължина 140 км ще бъдат инвестирани 50 млн. евро

До края на декември трябва да завърши проучването на въздействието върху околната среда и социалното въздействие на газопровода от Гърция до Северна Македония и около две години по-късно неговото строителство, пише гръцкият сайт “Εθνος“.

Изграждането на газопровода от района на Месимрия край Солун до Неготино, Северна Македония, беше решено още през 2016 г. Тогава гръцката газова компания DESFA и дружеството за експлоатация на енергийни ресурси на Северна Македония (MER) подписаха в Скопие Меморандум за разбирателство за изграждането на газопровод за взаимно свързване. Това се посочва в доклад на Службата за икономически и търговски въпроси на Гърция в столицата на бившата югорепублика.

„В този контекст екологичните проучвания са изпратени за одобрение и проектът е в ход. Северна Македония е кандидатствала за финансиране чрез Инвестиционната рамка за Западните Балкани (WBIF). За тази цел двете държави изготвиха транснационално „Споразумение за развитие на газовата връзка между Гърция и Северна Македония“, което предстои да бъде подписано, допълва сайтът.

Южният край на газопровода при Солун ще има връзка с Трансадриатическия газопровод (TAP). След това тръбата ще влезе в Северна Македония между районите Богородица и Стояково, където ще бъде изградена специална станция за връзка с град Гевгелия. Тръбопроводът ще завърши близо до Неготино, където ще бъде свързан с газопровода, по който от години бившата югорепублика получава газ от България.

Северна Македония отдава голямо значение на навременното и непрекъснато завършване на газопровода. Тръбопроводът между Солун и Неготино ще бъде дълъг около 140 км и ще има капацитет 3 млрд. куб. м газ. Цената на проекта ще достигне около 50 млн. евро.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.