До края на годината електронните винетки докарват поне 400 млн. лв.

До края на годината електронните винетки докарват поне 400 млн. лв.

Още няколко фирми ще обслужват системата за пътните такси

До края на годината, въпреки отлагането на пуска на тол системата приходите от електронните винетки ще достигнат поне 400 млн. лв., като до вторник сутринта сумата е вече почти 252 млн. лв. Това съобщи по време на първото обсъждане в регионалната комисия на парламента на промените в Закона за пътищата, шефът на Националното тол управление проф. Олег Асенов.

С редакцията на нормативния документ се предлага отлагане най-късно до 1 март догодина на търговската експлоатация на тол системата, предвиждаща заплащане на пътната такса от тежкотоварните автомобили над 3,5 т на базата на изминато разстояние.

Според шефа на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) Георги Терзийски, тол системата


технически ще е готова за работа още на 16 август,


който беше предишният срок за пускането й на пазара. По думите му, целта на отлагането на началото на търговската експлоатация е по две основни причини. Едната е, че все още няма съгласие между потребителите (превозвачите) от една страна и държавата за размера на таксите. Другата е да се намали до минимум рискът от технически неуредици, подобни на тези съпътствали началото на търговията с електронни винетки в първия месец на 2018-та. „От друга страна превозвачите, които ще са в обхвата на тол системата ще използват времето до началото на таксуването на километър, за да изчислят добре разходите и да изпробват техническите особености на системата“, обясни той. Терзийски добави, че тол системата ще бъде с обхват от 10 800 км,

но част от тази пътна мрежа ще е с нулева тол такса.


Депутатите от регионалната комисия от опозицията Дора Янкова и Манол Генов обявиха, че отлагането е основно заради наближаващите местни избори. Те попитаха дали назначеният вече персонал на Националното тол управление няма да натежи на бюджета на пътната агенция и това да се отрази на поддръжката и ремонтите на шосетата в страната. Шефът на тол ведомството Олег Асенов обясни, че откакто са на работа всички служители от засиления контрол по пътищата са събрали от продадени на пътя винетки сума, която е повече от изплатените им заплати. Георги Терзийски пък припомни, че по закон всички 400 млн. лв., които се очаква да бъдат събрани от електронни винетки за тази година ще бъдат използвани за ремонти и поддръжка на пътищата.

На въпрос на журналисти след обсъждането шефът на АПИ Георги Терзийски каза, че агенцията ще запази контрола си над тол системата. Един от вносителите на законопроекта за спешната промяна на Закона за пътищата Александър Ненков обясни, че комисионната, получавана от външната фирма, обслужваща системата за електронните винетки и тола няма да надхвърли сегашният максимум от 7%. Според него още преди пускането в търговска експлоатация на тол системата на пазара вече ще има поне още няколко фирми и конкуренцията ще намали комисионните, които плаща държавата.

Ненков смята, че в най-скоро време ще стане ясно колко са пропуснатите ползи до 1 март 2020-та от нетаксуването на автобусите и тежките камиони на километър, а с електронна винетка.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.