До година-две купуваме ток за дома на свободния пазар

До година-две купуваме ток за дома на свободния пазар

Правят фонд за подпомагане на енергийно бедните

До година-две ще можем да купуваме тока за бита на свободния пазар и да си избираме доставчик. Това прогнозира за „Монитор“ председателят на парламентарната комисия по енергетика Валентин Николов, но не се ангажира с точен срок.

„Съществуващите ЕРП-та като собственик на мрежата ще останат и ще участват в цената на тока като разпределение“, поясни той и добави, че като доставчик на ток ще отпадне сегашното разпределение. Депутатът разказа как във Великобритания през мобилния телефон всеки абонат може да си смени доставчика на ток, като договорът му влиза в сила от началото на следващия месец и няма нужда от писане на искания, защото всичко става през интернет платформа.

По думите му обаче за либерализацията на пазара има едно

важно условие - създаване на фонд за енергийно бедните


Според него целта на подобен фонд е тази категория потребители да бъдат в максимална степен защитени при излизането им на свободния пазар, който може да тръгне и от следващата година. „Няма как да либерализираме пазара, без да сме направили такъв фонд“, категоричен е Николов. Той добави, че създаването му зависи най-вече от финансовото, социалното и енергийното министерство. На въпрос на „Монитор“ дали от цената на тока ще има отчисления за този фонд, депутатът отговори отрицателно. „Той ще се пълни с парите, събирани от данъци“, уточни Николов. „Социалното министерство така или иначе дава ваучери на социално слабите през отоплителния сезон. Според мен те не трябва да са за въглища, които замърсяват околната среда, а за ток“, добави той и припомни, че въпросните ваучери се дават на хора с ниски доходи, а не на всички попадащи в категорията на енергийно бедните, не можещи да си позволят да си платят сметките за електричество. „По евродирективата на тези хора трябва да гарантираме 2 неща - сигурност на доставките и да са защитени при поскъпване на тока. Навсякъде в Евросъюза, където има либерализиран пазар на електроенергия, има такива схеми. Подобен пазар няма как да се направи без това.

Световната банка ни разработи и методология


как да стане“, добави той за „Монитор“.

По думите му ще бъде предложена и законова промяна, задължаваща всички малки фирми да купуват ток на свободния пазар.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.