До глезени в локвата и с противогаз

До глезени в локвата и с противогаз

Стана модно да се говори за климатични промени и екологични мерки, но засега действителността е далеч от пожеланията. Накратко положението у нас с опазването на водните ресурси и въздуха в градовете може да се илюстрира с човек с противогаз, наджапал до глезени в уличната локва, препълнена от поредното спукване на водопровода.

По пилеене на вода сме сред лидерите в Евросъюза. От спуканите тръби на водоснабдителните дружества всяка година изтичат стотици милиони кубици. Това не е само загуба на живителна влага в условията на глобално затопляне и чести суши, каквато ни се случи тази година. В половинвековните ръждясали водопроводи изтичат приходите на водните дружества, които обслужват потребителите. После, типично по нашенски, загубите се избиват през сметките на абонатите. В същото време, за да доближим нивото на ВиК услугите у нас до това на останалите страни в Евросъюза, са необходими колосални инвестиции. Някои ги изчисляват на над 10 милиарда, и то в евро. От фондовете на ЕС можем да се надяваме на далеч по-малки суми. За останалите пари ще трябва да се погрижим сами.

Някой логично би попитал, ами при години с много дъждове водата от язовирите къде ще отива, ако не при абонатите и в течовете? В такива случаи е ясно, че няма да имаме проблем със сушата, а с кишата. Сега обаче язовирите са изпразнени през разни вецове, накацали около тях. Да не забравяме, че токът от тях го плащаме скъпо и прескъпо. Та при разумно използване на водата и при суша ще остават достатъчни количества, които да въртят турбините на въпросните електроцентрали и колкото трябва и за домакинствата и, разбира се, за земеделието. Сега при недостиг, породен не само от природата, но и от безумното пилеене, се налагат ограничения. Публична тайна са режимите на водоподаването (временни или постоянни) в различни райони на страната. В края на миналата година и в началото на тази Перник се превърна в емблематичен пример на комбинацията от оскъдни водни ресурси и на чудовищното им разхищение от течове, комбинирано с яки кражби. В останалата част на страната нелегалните отклонения, заобикалящи водомерите, са станали честа практика.

В борбата за опазване на чистота на въздуха нещата са подобни. В последните 30 години, който от Европа не е поискал, той не ни е пробутал боклуци да горим в тецовете и да дишаме отровите. Вече дори в големите градове немалко хора зимата се греят на дърва, а някои хвърлят в печките каквото им попадне. От Евросъюза, където от над половин век повечето страни използват масово в бита природен газ, ни предлагат екопечки за твърдо гориво и логично ни натискат да изпълняваме собственото си законодателство за опазване на околната среда. Как обаче да стане това при нивото на доходите ни? Може ли пенсионер с 300 лв. или човек с малка заплата да си позволят да се греят спокойно на ток или газ, или да не им се налага да пускат парното само в краен случай?

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.