До есента в Перник сменят над 50 км стари водопроводи

До есента в Перник сменят над 50 км стари водопроводи

Обновяването на тръбите започва още от другата седмица

До есента се планира да бъдат подменени над 50 км стари водопроводни тръби в Перник. Това съобщи за „Монитор“ кметът на миньорския град Станислав Владимиров.

По думите му, реализацията на проекта за водния цикъл на града ще започне още от следващата седмица. „В зависимост от състоянието на трасето

подмяната ще отнеме между 5 и 7 месеца,

като по-скоро подмяната ще завърши до есента“, прогнозира той. „На всички ни се искаше подмяната да стане по-бързо, но фирмите изпълнители не искат да работят на сляпо, а да имат време да проучат нещата, за да не се направят бели“, поясни кметът на Перник. „Уверението е, че другата седмица ще започнат в един от кварталите, а след това ще се работи на повече места в града. 24 млн. се предвижда да бъдат инвестират за целта“, допълни Владимиров.

Според ВиК експерти състоянието на водопроводната мрежа в Перник е ужасяващо. Една от причините е наличието на немалко етернитови тръби, които са с ниска надеждност. Друга е самото изпълнение на тръбите преди десетилетия, като за подложка е била използвана шлака от металургичния завод и сгурия от теца. Тези материали при съприкосновение с вода при теч предизвикват кисела реакция, която увеличава рисковете от корозия. Най-големият проблем си остава обаче преклонната възраст на водопроводната мрежа и фактът, че в последните 2-3 десетилетия

инвестициите за обновяването им са били нищожни.

Това е и основната причина за големите загуби на вода по мрежата, достигащи 70%.

Във вторник стана ясно още, че през другата седмица има шанс да започнат тестовете на новия водопровод между Мало Бучино и Перник, който ще захрани миньорския град с вода от яз. „Белмекен“. Малко повече от месец отне изграждането на новата тръба до Перник. В момента се чака доставката на отделни елементи за помпената станция, от която водата от резервоара в Мало Бучино ще се изтласка към миньорския град. Височината, която ще преодолява водата по трасето, е 80 м. Водопроводът бе изграден по испанска технология и тръбите бяха доставяни от най-голямата иберийска държава.

Бедствено положение на територията на Перник бе обявено на 21 декември, след като на 18 ноември воден режим бе въведен в цяла Пернишка област.

Решението за изграждането на водопровода, за да се вземе вода от яз. "Белмекен" и да се доведе до Перник, беше взето от кабинета като единственото възможно, което да подпомогне града и кризата с обема на яз. "Студена". То беше прието и с гласуване от Столичния общински съвет, с което

се даде разрешение за включване към ВиК мрежата на София.

Изграждането на водопровода струва над 26 млн. лв.

Валежите в последните седмици осуетиха опасността яз. „Студена“ да падне до ниво на мъртъв обем. В момента във съоръжението има над 6 млн. кубика вода или повече от една четвърт от максималния му капацитет.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.