До две години приемът за първи клас в столицата изцяло онлайн

До две години приемът за първи клас в столицата изцяло онлайн

До една- две години приемът в първи клас в столицата ще бъде в изцяло автоматизирана система. Това заяви за-кметът кметът по култура, образование и спорт в София Тодор Чобанов пред бтв. Той допълни, че целта е да се избегне човешката намеса в обработката на документите в училища. Така кандидатстването и класирането ще бъдат изцяло онлайн.

Системата ще е на база на софтуер, който ще проверява всички обстоятелства, необходими за кандидатстване, каза още Чобанов. Той обясни, че по нея се работи със зам.-кмета по дигитализация.
Тази година подаването на документи за прием в първи клас с изцяло онлайн, заради извънредното положение у нас. „Организирали сме така кандидатстването, че родителите ще попълнят едно заявление по образец, то е качено на сайта на Столична община, и ще го изпратят в съответното училище, където от 1-ви юни ще класират децата“, обясни Чобанов. В заявлението се посочват всички обстоятелства, които се проверяват, за да не се налага родителите да ходят до районните администрации . „Голямата новост в тази връзка е, че редица документи, които се изискваха при предишни години, свързани най-вече със семейно положение, удостоверение за децата, адрес, който е водещ критерий. Всички те ще се проверяват по служебен път и няма да се изискват такси.“, подчерта зам.-кметът. Той допълни, че този облекчен модел на кандидатстване ще се запази и за в бъдеще и към него ще бъде добавена автоматизираната система.
Кампанията по подаването на документи стартира във вторник, като Чобанов бе категоричен, че са взети са всички необходими мерки, за да няма проблеми. „Ще има дежурни физически във всички училища, ще може да се задават въпроси, както на място в учебните заведения, така и чрез мейли и телефони към дирекция „Образование“, така че родителите да получат всички необходими указания.”, посочи той. По думите му в столичните общински училища се очаква да постъпят около 12 000 първокласници. Прием в първи клас има в 158. Чобанов посочи, че броят на местата е по-голям от броя на децата. „Има резерв от около 1000- 2000 места има в системите, които могат да бъдат допълнително заети”, каза зам.-кметът. Има и 70 частни училища. „Нека родителите не се притесняват, че децата им ще бъдат приети там, където живеят, в съответните паралелки.”, увери Чобанов.
Зам.-кметът отбеляза, че втората година от приема на база уседналостта е била успешна. „Миналата година 98% от децата бяха записани там, където бяха подадени заявления от родителите. Тоест имаме една изключително успешна степен на успешно класиране на база правилата в закона и родителските желания“, обобщи Чобанов.
Във връзка разликите между критериите за прием в първи клас и в предучилищните групи в училищата зам.-кметът обясни, че законът определя критериите. „Детската градина съчетава две неща в себе си – едното е отглеждане, а другото е обучение, а в училището акцентът е върху обучението. В края на краищата ние ще се съобразим с това, което законодателят постанови“, заяви Чобанов, който обаче е убеден, че до няколко години ще имаме плавен преход между детската градина и първи клас. „ За момента се стараем да облекчим максимално обстоятелството по кандидатстване. Системата в момента облекчава плавно преминаването в същото училище. В бъдеще това ще става навярно автоматично. На този етап сближаваме модела, за да се преминава по-лесно и бързо от подготвителните паралелки в основните. Сега има допълнителни точки, които се дават на детето, за да влезе в училището автомотатично.”, каза още той.
Зам.-кметът по образование в столицата допълни, че отпадат и част от документите за кандидатстване в детските градини и част от обстоятелствата ще се проверят по служебен път. „Има документи, които няма как да не се изискват – медицинските.”, каза Чобанов. Той отбеляза, че там приемът е изцяло автоматизиран и класирането ще излезе сега. Чобанов обясни, че между 15-ти май и 15-ти юни ще се извърши записването, ако няма проблем с удължаване на извънредното положение. „Тогава ще бъдем гъвкави и ще отложим срока, за да не се налага на родителите да ходят в градините“, обясни той какво ще се случи, ако извънредното положение продължи след средата на май.
Във връзка с недостига на места в забавачките зам.-кметът посочи, че най-големият проблем е в яслената възраст, тъй като пред последните години повече родители са пожелали да се възползват от яслите. За да се пребори проблемът, се строят нови детски заведения „Има 17 обекта в инвестиционна програма. Правим всичко възможност да увеличим броя на детските заведения, за да можем да предложим на всички желаещи родители тази услуга.”, посочи Чобанов.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.