Правят нов път до индустриална зона „Божурище“

Правят нов път до индустриална зона „Божурище“

След няколко дни ще започне изграждането на нов път до индустриална зона „Божурище“, по който да се придвижват камионите, носещи продукция. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на откриването на производствени мощности в завода на известна марка безалкохолни напитки в Костинброд.

Малко по-рано днес премиерът, заедно с икономическия министър Емил Караниколов и зам.-регионалният министър Николай Нанков, тръгна на обичайната си обиколка из страната като разгледа строежа на магистрала „Европа“. Само след дни пък предстои откриването на

най-голямата складова база на Балканите,

която ще е в близост до Костинброд. „Въпреки че някои казват, че асфалтът не се яде, то се оказа, че там, където се правят пътищата, идват и инвеститори“, коментира Борисов. Той се похвали, че само до средата на тази година страната ни е постигнала рекорден износ към Западна Европа от близо 28 млрд. лв. По отношение на ангажимента за 10% по-високи доходи от 2020 г., премиерът обеща, че той ще бъде изпълнен заради пълния ни фискален резерв. „Благодарение на мощната икономика, която работи в момента, резервът ни е пълен и ни дава увереност“, допълни министър-председателят на страната.

Пред журналисти Борисов коментира критиките относно управлението си. "Не му отива на Шипка, на такъв ден да говори такива неща", възмути се министър-председателят на президента Румен Радев. Той поясни, че предишният ден, по време на заседание на Министерски съвет в сряда, Радев дошъл светкавично с писмо за съгласуване за смяната на шефа на Националната служба по охрана (НСО). "Вкарах го в Министерски съвет, гласува се и сега трябва да си решава кой ще назначи", уточни Борисов.Той защити и назначението на бившия шеф на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) Пламен Георгиев, който вече е новият български консул във Валенсия. „Пламен Георгиев е с няколко образования, хиляди награди, с милиарди задържани и конфискувани средства, с няколко езика“, каза Борисов. По негови думи Георгиев има достатъчна езикова подготовка. „Има хиляди такива консули, взехме решение и го изпратихме във Валенсия“, завърши премиерът като призова да се цитират думите на посланиците на Гърция и САЩ у нас, които ни похвали за добрата бизнес среда и големите инвестиции.

В компанията за безалкохолни напитки днес се откриха нови производствени мощности с инвестиция от 40 млн. лв.

Новооткритата линия ще бъде 25% по-бърза, ще използва 20% по-малко енергия

и ще удвоява производствения капацитет на компанията. „Това ще превърне България в център за износ в региона, обслужващ страни като Румъния и Гърция“, коментира шефът на компанията Юрг Буркхалтер. Той се похвали, че за тази година има 60 т рециклирани PET бутилки като това е само една от стъпките за свят без пластмаса. Гръцкият посланик у нас Н. Пр. Григориос Василокостандакис похвали страната ни като коментира, че не е случайност инвестициите да са у нас. Колегата му – временно назначеният посланик на САЩ Джъстин Фридман обяви, че заводът е доказателство за добрите взаимоотношения между страните. Той цитира скорошен доклад на Българо-американската търговско-промишлена палата, според който, 30 000 работни места у нас са пряк резултат от американски инвестиции. „България е жив пример, че нашите страни и дружества могат заедно да бъдат много по-силни“, завърши Фридман.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.