До дни тръгва процедура за строеж на халета в индустриална зона Свиленград

До дни тръгва процедура за строеж на халета в индустриална зона Свиленград

До няколко дни стартираме процедура за изграждане на халета, складове и цехове в индустриалната зона в Свиленград. Още преди 3 месеца стартирахме процедура за рамков договор с няколко строителни фирми за изграждане или възстановяване и подобряване на инфраструктура. Това съобщи днес министърът на икономиката Емил Караниколов в отговор на депутатски въпрос по време на парламентарния контрол.

„Разглеждаме възможността да свържем пътищата с индустриалната зона. Ще проучим и вариант за жп терминал там. Досега от зоната не са са могли да предприемат тези действия, защото не са били на печалба. За миналата година зоната излезе на печалба с около 5 млн. лв. За тази година се очаква тя да бъде 2 пъти по-голяма. За подобряване на инфраструктурата в зоната Национална компания „Индустриални зони“ има средства. За пътните връзки обаче ще се търсят пари от държавния бюджет“, поясни министърът.

„С вицепремиера Томислав Дончев работим за ново законодателство в частта за индустриалните зони. Предвиждат се насърчителни мерки за привличане на инвеститорите. Ще се търсят възможности от следващия програмен период за директно финансиране и от ЕС, като краен бенефициент са индустриалните зони“, каза още Караниколов.

Той припомни, че през септември 2018 г. зоната промени статута си от свободна на индустриална, като целта е била инвеститорите да могат да купуват терени и да им се отстъпва право на строеж. Заминалата година няколко фирми са проявили интерес 8 от тях са били български, 8 - турски и по една китайска, корейска и гръцка, но заради лошата инфраструктура те са се отказали засега. В началото на годината под наем са били дадени две производствени халета.

Днес от министерството на икономиката съобщиха, че държавата ще предостави целево финансови средства в размер до 313 469 лева с ДДС от бюджета на ведомството за 2019 г. на община Куклен за изграждането на пътна инфраструктура и улична канализация на територията на Промишлено-търговската зона Куклен, разположена в област Пловдив, където се изпълнява инвестиционният проект на "Шпинер България" ООД.

Инвестицията на дружеството е в размер на 10 милиона лева, като за peaлизиpaнeтo нa пpoeктa щe бъдaт нaзнaчeни близо 100 нoви cлyжитeли. За осъществяването на проекта, инвеститорът е заявил ползването на насърчителни мерки по Закона за насърчаване на инвестициите /ЗНИ/, сред които и финансово подпомагане за изграждането на елементи на техническата инфраструктура.

Министър Емил Караниколов е подписал днес договорите с община Куклен, представлявана от кмета Мария Белчева, както и с "Шпинер България", представлявано от управителя Фатма Кая за изграждането на елементи на общинската инфраструктура, в местността "Капсида", до границите на имота.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.