До 879 млн. лв. гълта програмата за по-чист въздух

До 879 млн. лв. гълта програмата за по-чист въздух

Между 475 и 878 млн. лв. ще глътне Националната програма за подобряване на качеството на атмосферния въздух 2018 – 2024г. Това заяви министърът на околната среда и водите Нено Димов по време на изслушването в парламента.

По думите му програмата била в просец на съгласуване с компетентните ведомства и приемането й от Министерския съвет. Тя предвижда мерки в сферите на битовото отопление и транспорта, предаде БТА. Акцент в нея е поетапното извеждане от употреба на печки на твърдо гориво в общините с нарушено качество на въздуха. През 2020 г. ще се въведат изисквания на европейски регламент за битовите отоплителни уреди на твърдо гориво, както и подпомагане на подмяната им, уточни Димов. Целта е използването на уреди с по-ниски емисии на вредни вещества. В ОПОС са открити две процедури за финансова помощ за общините. Джевдет Чакъров от ДПС отбеляза, че ще следят за изпълнението на мерките. Видно е, че се полагат усилия и има напредък, но по-голямата част от реалните действия предстоят, каза той. По думите му миенето на улици в градовете е важна мярка, но не трябва да е само кампанийна.

Екоминистърът отчете още, че в резултат на положените усилия, мониторингът на качеството на атмосферния въздух през последните години показва постоянно положителна тенденция за намаляване на замърсяването с фини прахови частици. Към 2013 г. е имало само една община, в която качеството на въздуха е отговаряло на изискванията, а през 2017 г. са били пет общини, отбеляза Димов. По предварителни данни за 2018 г. още общини постигат тези резултати. Димов заяви, че още от началото на мандата си като министър е заложил подобряването на чистотата на въздуха като първи приоритет. За да има по-чист въздух, е необходим политически консенсус и воля за предприемане на непопулярни мерки, каза той. По думите му замърсяването на въздуха е сериозен, не само екологичен, но и социален проблем, който е пряко свързан с качеството на живот и здравето на хората.

Димов отбеляза, че вече работи координационен съвет по опазване на чистотата на атмосферния въздух, в който участват представили на всички компетентни институции, представители на местната власт, работодателските организации. Общините са тези, които носят отговорността за постигане на нормите за качество на атмосферния въздух, каза министърът.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.