Вдигат наказанията за сексуални посегателства

Вдигат наказанията за сексуални посегателства

За разпространяване на порнографски материал- до 6 години затвор и глоба до 5 000 лева

Вдигат наказанията за сексуалните посегателства и тези срещу интелектуалната собственост в интернет. Това приеха депутатите на първо четене с промените в Наказателния кодекс.

За склоняване на  лице, ненавършило 14-годишна възраст, да участва или да наблюдава действителни, виртуални или симулирани полови сношения между лица от еднакъв или различен пол или похотливо показване на човешки полови органи, содомия, мастурбация, сексуален садизъм или мазохизъм, се наказва с лишаване от свобода до шест години. В Закона сега е записано до пет години.

До шест години затвор и за тези, които чрез употреба на сила или заплашване, или чрез използване на положение на зависимост или надзор склонява непълнолетно лице да участва в действително, виртуално или симулирано блудствено действие, съвкупление, полово сношение, включително содомия, мастурбация, сексуален садизъм или мазохизъм, както и за похотливо показване на човешки полови органи.

Който разпространява порнографски материал

на лице, ненавършило 16 години, ще се наказва с лишаване от свобода до 6 години и глоба до 5 000 лева.

Ако използваш чужд обект на авторско право, без необходимото по закон съгласие на носителя на съответното право, се наказва с лишаване от свобода от една до шест години и с глоба до десет хиляди лева.

Който издава или използва под свое име или под псевдоним чуждо произведение на науката, литературата или изкуството или значителна част от такова произведение, се наказва с лишаване от свобода до три години или с глоба от сто до триста лева, както и с обществено порицание. Когато гореспоменатото деянието е извършено в интернет или са причинени значителни вредни последици, наказанието е лишаване от свобода до шест години и глоба до десет хиляди лева.

За неправомерно осъществяване на достъп до информационна система или части от нея, в немаловажни случаи се наказва с лишаване от свобода до шест години и с глоба до три хиляди лева. Ако деянието е извършено от две или повече лица, сговорили се предварително за извършване на такова деяние, наказанието е лишаване от свобода до шест години и глоба до пет хиляди лева.

Неправомерното използване на компютърни данни в информационна система или спирането на достъпа до такива данни, в немаловажни случаи се наказва с лишаване от свобода до шест години и глоба до десет хиляди лева. Ако с деянието са причинени значителни вреди или са настъпили други тежки последици, наказанието е лишаване от свобода до седем години и глоба до двадесет хиляди лева.

Който въведе компютърен вирус в информационна система

или компютърна мрежа, се наказва с лишаване от свобода до седем години и глоба до пет хиляди лева. Ако от деянието са настъпили значителни вреди или е извършено повторно, наказанието е лишаване от свобода до девет години и глоба до двадесет хиляди лева.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.