Търговци, хванати да продават месо, мляко, сирене, кашкавал и яйца с изтекъл срок за годност, ще се наказват с глоба от 1000 до 1500 лева. При повторно нарушение пък санкцията ще е 3 бона. Ако нарушението е от едноличен търговец или юридическо лице, санкцията ще е от 3000 до 6000 лева. Това се предвижда в проект на нов закон за управление на агрохранителната верига. Проектът бе публикуван за обществено обсъждане от Министерството на земеделието вчера.

Срокът за обсъждане на законопроекта е до 2 декемри 2019 година. В него се предвижда още от 2 хил. до 5 хил. лв. санкциия да отнасят земеделските производители, които

не са осигурили достъп на контролен орган до обекта си
 
Промените в Закона за управление на агрохранителната верига се налагат, защото у нас досега нямаше единен закон, който да обединява цялата дейност по агрохранителната верига, като посочва ясно отделните елементи в тяхната цялост и конкретните компетентности на контролните органи.Проектът предвижда още нарушенията по агрохранителната верига да се санкционират с глоби от 500 до 5000 лв., а при повторно нарушение – от 1000 лв. до 8000 лв., ако не е предвидена по-тежка санкция за конкретното провинение.

Проектът ще направи промени в някои от текстовете и ще съгласува прилагането на десет действащи закона. Това са Законът за храните; Законът за ветеринарномедицинската дейност; Законът за фуражите; Законът за здравето на растенията; Законът за прилагане на Общaта организация на пазарите на земеделски продукти на Европейския съюз; Законът за генетично модифицираните организми; Законът за посевния и посадъчен материал; Законът за животновъдството; Законът за пчеларството; Законът за виното и спиртните напитки.

От Министерството на земеделието се аргументират че тези закони регламентират сегментирано елементите на агрохранителната верига и „не става ясен обхватът им в нейната цялост, като един непрекъснат процес, започващ с първичното производство, здравеопазването и хуманно отношение към животните и здравето на растенията, преминаването през всички етапи на събиране, транспортиране, преработката и дистрибуцията на крайния продукт, готов за консумация от хората". Идеята е
 
бъдещият закон да създаде една обща рамка
 
която да регламентира същността на агрохранителната верига и включените в нея елементи. „За първи път се посочват конкретно компетентните органи, които провеждат политиката в тази област, органите, които осъществяват официалния контрол върху
 
отделните елементи на агрохранителната верига
 
и органът, извършващ оценката на риска по агрохранителната верига“, пишат още експертите на МЗХ. Новият закон трябва да премахне и сегашното припокриване на текстове в специалните закони, което позволява размиване на задълженията и отговорностите между функциите на отделните контролни органи по хранителната верига, се казва в мотивите към законопроекта.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Нов случай на свинска чума в област Добрич

Нов случай на Африканска чума при свинете е регистриран на територията на област Добрич, стана ясно след заседанието на Областната епизоотична комисия. Става въпрос за диво прасе, отстреляно от ловна дружинка на село Дончево. Животните били две, само едното е с положителна проба. Обявена е 200 кв. км инфектирана зона в района на с. Дончево, община Добричка.

От януари ЕС забранява пестицида хлорпирифос

Страните членки на ЕС решиха днес да забранят хлорпирифос - пестицид, смятан за вреден за човешкото здраве, съобщи ДПА. Забраната трябва да влезе в сила от януари, когато изтича досегашното одобрение за пестицида.