До шест бона може да стигне глобата за собственици на хотели и други места за настаняване, които не са ги вписали в Единната система за туристическа информация (ЕСТИ), като то е при повторно нарушение от страна на търговеца. Това обяви при представянето й туристическият министър Николина Ангелкова.

Срокът за въвеждане на данните в системата е 1 октомври, поясни тя и добави, че третата констатация за липса на регистрация на туристическия обект, санкцията е заличаването му от регистъра, водещо до лишаване от право на дейност и отнемане на категоризацията на обекта.

По думите й, тази система е дълго чакана от всички, защото освен до изсветляване на сектора ще има много


по-голяма яснота какви са платените данъци,


от кого и съответно кога, ще имаме възможност да правим редица анализи, свързани с определянето на основните ни целеви пазари и съответно на туристите, които посещават нашата страна“, подчерта министърът на туризма.

Ангелкова обяви, че от утре започва въвеждането на базата данни, с която ЕСТИ трябва да се напълни. „За да може тя да функционира, е необходимо да бъдат въведени първоначално абсолютно всички данни, които се намират в регистрите на общините и съответно хотелиерите могат да започнат да се включват в системата - дали чрез единен уеб интерфейс или система в система, чрез съществуващите хотелски софтуери. Дали различни възможности, така че това не оскъпява услугата - нито за общините, нито за хотелиерите“, уточни тя.

Министърът уточни, че 5 общини - Столична, Велинград, Бургас, Враца и Созопол


вече са въвели 90% от информацията си

в единната система. По думите й, това е станало възможно след като пилотно те са започнали да вкарват данните още преди месец. „От 265 общини в страната, 83 още не са въвели нищо“, констатира Ангелкова и добави, че ще се правят работни групи, които да помагат на местните администрации и туристическия бизнес.

Подаването на информация към ЕСТИ само веднъж седмично ще подават стопаните и притежателите на туристически обекти, разположени в отдалечени райни на страната, където има трудности с покритието на Интернет. Те ще изпращат информацията си на прикачени файлове, каквато е една от опциите на системата. Ангелкова поясни, че с КРС ще бъдат уточнени въпросните райони в страната и туристическият министър ще издаде заповед, в която ще има


списък на туристическите обекти, намиращи се там.


Добрин Иванов от АИКБ определи новата система като сигурен път към увеличаване на приходите в хазната от туристическия сектор, който винаги и е бил рисков за фиска. Съпредседателят на БХРА Атанас Димитров обаче не се съгласи с подобна характеристика и припомни, че отрасълът осигурява 12% от БВП на България.

Чрез ЕСТИ ще се подава информация от местата за настаняване към МВР, НАП, НСИ и министерството на туризма.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

„Телеграф медиа“ с награда за печатна реклама за 2019 г.

На изискана церемония в „Метрополитън хотел“ София, туристическа агенция „Премио Травел“ България раздаде годишните награди на своите партньори, клиенти и медии. В раздел „Принт реклама“ в.“Телеграф“ в.“Монитор“ и в.“Меридиан мач“, в сериозна конкуренция спечелиха безапелационно първото място.