0

В края на месец октомври стартира изваждането на фиданки от Института по земеделие в Кюстендил. Условията за засаждане на фиданките са еднакви както в Кюстендил, така и в София, обясни пред „Телеграф“, заместник - директорът на Института в областния град доц. д-р Димитър Сотиров.

В края на месец октомври стартира изваждането на фиданки от Института по земеделие в Кюстендил. Условията за засаждане на фиданките са еднакви както в Кюстендил, така и в София, обясни пред „Телеграф“, заместник - директорът на Института в областния град доц. д-р Димитър Сотиров.

Той заяви, че най-подходящо е засаждането на фиданки да стартира от края на октомври, като то може да продължи и през декември, стига почвата да не е замръзнала.

Разсадник

„При нас дръвчетата се изваждат от разсадника след листопада, който обикновено настъпва след 26 октомври. Така от ноември вече могат да се засаждат. През тази година предлагаме 7-8 сорта череши, 1 сорт слива и 10 сорта ябълки“, обяви още доц. Сотиров. Овощарите ще могат да избират при черешите от сортовете Сумит, Ван, Бинг, Козерска, Стефания, Лапинс и др. Като най-устойчиви на студове, от Института по земеделие определят сортовете, които цъфтят по-късно с цел да избегнат пролетните слани, които за съжаление са късно в Кюстендил, около 20 април. Като студоустойчив добре се проявява Козерска, Стефания и Друганова жълта, обясняват още специалистите.

Цени

За разлика от ръст в цените на основни продукти обаче, цената на фиданките и през тази година е същата, както и през предходната. Първо качество череша се предлага по 5 лв. за брой, а тези които са по-слаби по 3 лв. „Първо качество е стандартен материал, който отговаря на изискванията на Българския държавен стандарт, тоест дръвчето да бъде не по-малко от 1 метър височина от мястото на присаждане, дебелината му над мястото на присаждане да не бъде по-малко от 1 см. Но все пак никога дръвчетата не могат да бъдат еднакво изравнени. Затова по-слабите растения се предлагат на по-ниска цена, но няма нищо притеснително“, заяви още доц. Сотиров. По отношение на броя посадъчен материал, той уточни, че няма определена бройка, тъй като в региона има твърде много регистрирани разсадници, а търсенето е свито.

Внос

Голяма част от овощарите, които са имали намерения да направят овощни градини са го направили, други от по-мощните земеделци внасят огромни количества посадъчен материал от други страни като Македония, Сърбия и други. Доста често обаче при вноса на различни сортове стават грешки, защото те не са проверени как ще виреят при нашите условия. „Именно тогава, когато вече е късно, се обръщат към нас от Института по земеделие и търсят помощ. Такъв е и случая с вноса на сорта от череши Ърли Лори – много ранен. Той при нашите условия мръзне, защото се развива много рано. Затова е необходимо преди създаване на насаждения да се потърси консултация и с нас“, посъветва още заместник-директорът на Института по земеделие в Кюстендил.