До 5 лева за фиданка кюстендилска череша

До 5 лева за фиданка кюстендилска череша

Купуваме я от Института по земеделие

В края на месец октомври стартира изваждането на фиданки от Института по земеделие в Кюстендил. Условията за засаждане на фиданките са еднакви както в Кюстендил, така и в София, обясни пред „Телеграф“, заместник - директорът на Института в областния град доц. д-р Димитър Сотиров.

Той заяви, че най-подходящо е засаждането на фиданки да стартира от края на октомври, като то може да продължи и през декември, стига почвата да не е замръзнала.

Разсадник

„При нас дръвчетата се изваждат от разсадника след листопада, който обикновено настъпва след 26 октомври. Така от ноември вече могат да се засаждат. През тази година предлагаме 7-8 сорта череши, 1 сорт слива и 10 сорта ябълки“, обяви още доц. Сотиров. Овощарите ще могат да избират при черешите от сортовете Сумит, Ван, Бинг, Козерска, Стефания, Лапинс и др. Като най-устойчиви на студове, от Института по земеделие определят сортовете, които цъфтят по-късно с цел да избегнат пролетните слани, които за съжаление са късно в Кюстендил, около 20 април. Като студоустойчив добре се проявява Козерска, Стефания и Друганова жълта, обясняват още специалистите.

Цени

За разлика от ръст в цените на основни продукти обаче, цената на фиданките и през тази година е същата, както и през предходната. Първо качество череша се предлага по 5 лв. за брой, а тези които са по-слаби по 3 лв. „Първо качество е стандартен материал, който отговаря на изискванията на Българския държавен стандарт, тоест дръвчето да бъде не по-малко от 1 метър височина от мястото на присаждане, дебелината му над мястото на присаждане да не бъде по-малко от 1 см. Но все пак никога дръвчетата не могат да бъдат еднакво изравнени. Затова по-слабите растения се предлагат на по-ниска цена, но няма нищо притеснително“, заяви още доц. Сотиров. По отношение на броя посадъчен материал, той уточни, че няма определена бройка, тъй като в региона има твърде много регистрирани разсадници, а търсенето е свито.

Внос

Голяма част от овощарите, които са имали намерения да направят овощни градини са го направили, други от по-мощните земеделци внасят огромни количества посадъчен материал от други страни като Македония, Сърбия и други. Доста често обаче при вноса на различни сортове стават грешки, защото те не са проверени как ще виреят при нашите условия. „Именно тогава, когато вече е късно, се обръщат към нас от Института по земеделие и търсят помощ. Такъв е и случая с вноса на сорта от череши Ърли Лори – много ранен. Той при нашите условия мръзне, защото се развива много рано. Затова е необходимо преди създаване на насаждения да се потърси консултация и с нас“, посъветва още заместник-директорът на Института по земеделие в Кюстендил.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.