До 5 етажа нови сгради в малките градове и квартали

С поредни законови промени

До 5 етажа нови сгради в малките градове и квартали

Архитекти предлагат електронно одобряване на строителните проекти

До 5 етажа да бъде ограничено изграждането на нови жилищни сгради в малките градове и някои от кварталите в столицата и областните центрове на страната. Това е едно от исканията лансирани от отделни архитекти.

Според арх. Борис Игнатов, бивш председател на Камарата на архитектите в България (КАБ) е необходимо преразглеждане на някои текстове от ЗУТ, като целта е облекчаване на инвестиционния процес и създаване на условия за постигане на качествена архитектурна среда.

По-конкретно той предлага

височината да се определя не в метри, а в етажи

По този начин ще се приложи методиката, използвана в Германия, и няма да има възможност „да се играе“ с „кота корниз“, измервана в метри, като над нея се слагат още етажи. Според някои архитекти по този начин много по-лесно ще може да се контролира дали проектът се изпълнява според дадените разрешения. Архитектът поясни още, че е редно понятията „кота корниз“ и „кота било“ да бъдат премахнати като понятия в строително-инвестиционния процес. Той смята, че досегашната система на работа и контрол е довела до презастрояване и загрозяване на много квартали, особено в големите градове на страната. Според арх. Игнатов без високи сгради се създава добра градска среда, защото тези до 5 етажа са на височина колкото дърветата. Така се намаляват и рисковете от пренаселване на улиците с много автомобили. Освен това

се избягва и спекулация със цената на терените за застрояване

защото тя сега се свързва с възможностите за разгърнатата застроена площ, която може да се реализира върху имота.

В Европа има много добри примери от жилищни комплекси с блокове не по-високи от 5 етажа, като най-често това се среща в Дания. Подобна схема е много подходяща и за София. Архитектът смята още, че скоро пандемията ще доведе от отшумяване на модата на небостъргачите. В бъдеще подобни масови струпвания на хора за обитаване на жилища или работа ще станат отживелица и ще бъдат ограничавани. Арх. Борис Игнатов обясни за „Монитор“, че особено за нашата столица, около която има планини, високите сгради са лоша идея, защото запречват гледката към планината.

Друго важно и належащо предложение, според Игнатов, е електронизацията на одобряване на проектите, която до голяма степен

ще намали рисковете от корупция

„В съседна Северна Македония още от 2015 г. е въведен подобен режим и там вече няма главни архитекти. Румъния е на крачка от подобни промени. Така нещата стават ясни и предсказуеми, което е основно условие за успешно привличане на чужди инвестиции в строителството“, обяснява арх. Игнатов.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.