Петър Стойчев: До 5 души ще плуват в коридор в басейните
2

Петър Стойчев: До 5 души ще плуват в коридор в басейните

Задължителни маски във фоайето и съблекалните

- Здравейте, г-н Стойчев, какви ще са новите изисквания в организацията на работата на басейните и в частност в "Спартак"?

- Всичко това, което е изискал министърът на здравеопазването и регионалните здравни инспекции. Няма нищо, което да е по-различно. На 50-метров басейн до 10 души в коридор и до 5 в 25-метровия. Но това са максимални стойности, така че не се целим в тях. Ние трябва да държим по-нисък брой, за да има т.нар. социална дистанция между хората.

- Дезинфектант на входа, мерене на температурата също са част от новите изисквания?

- Да, тези неща също са посочени, ние просто трябва да ги прилагаме. В общите помещения - фоайе и съблекални, задължително трябва да се носят маски за лице, трябва всеки човек да се стреми да пази социална дистанция, в съблекалнята да се ползват през шкафче или през две разстояние, защото има достатъчно гардероби, да оставят повече разстояние и да спазват дистанция, не е необходими хората да са един до друг.

- Какво ще се прави в ситуация, ако има повече желаещи, тъй като при тази изолация на доста от любителите и професионалните спортисти им липсва басейнът?

- Ще бъде въведен пропускателен режим. Вярваме, че няма да се стигне до такива ситуации, но дори и да се стигне, човекът на входа, който е, ще помоли посетителите да изчакат, докато излязат останалите, за да се спази ограничението в бройката.

- Обмисляте ли вариант за предварително записване на час за плуване, както се случва в други комплекси и спортни обекти?

- На този етап конкретно за басейн „Спартак“ не се обмисля, защото той е може би най-големият плувен комплекс, с най-голям капацитет и възможност, но ако наистина се увеличат бройките на желаещите, би се въвел и такъв режим. Но засега това не стои на дневен ред. Ние трябва първо да започнем, да видим какво ще е желанието на хората и чак тогава да вземем подобни мерки.

- През последните месеци имаше ремонт на малкия и големия басейн, може ли да кажете за нашите читатели какво се подобри в базата?

- 25-метровият басейн не беше ремонтиран повече от 15 години и беше необходимо цялостно да се промени всичко при него. Сменени са настилките, всички настилки на пода и стени са сменени, направени са корекции в коритото на басейна, всички счупени плочки са подменени, преливните бордове са коригирани. Направено е и подово отопление на 25-метровия, така че и най-малките, децата, да се чувстват комфортно по време на техните занимания. Доста неща бяха променени. Коригирали сме вентилационната система на територията на 25-метровия басейн. Подменихме всички счупени стъклопакети на северната фасада на сградата.

- Подовото отопление е около самия басейн?

- Да, това имам предвид. Това са неща, които, живот и здраве, след 6 месеца ще бъдат усетени от учениците, защото - сами разбирате - в това време не могат да се използват.

- Някакви корекции при пречиствателните системи правени ли са?

- И двете пречиствателни системи - и на 25-метровия и на 50-метровия басейн, са подменени съвсем скоро, те са последна мода в пречистването, със съвременни модерни пясъчни филтри. Модерни автоматични дозаторни системи за подаването на дезинфекционния химикал. На този етап не са нужни никакви промени при тях.

Дезинфектантът във водата трябва да е точно премерен според изискванията на РЗИ и да бъде съобразен с посещението на брой хора. Смея да твърдя, че басейнът „Спартак“ е един от малкото басейни, който има химик почти през цялото работно време. Работи само на „Спартак“ и се грижи за басейните там. През час и половина - два прави анализ на водата, разбира се, необходимите корекции, които са според натовареността на обекта. Една от най-хубавите води и за свободно плуване и за тренировъчни цели се намира на басейн „Спартак“. Защото през годините съм имал възможност да обиколя много басейни и имам опит от други обекти, но това, което го намирам на „Спартак“, и начина, по който там се третира водата, е на доста високо и добро ниво.

- Как се отрази кризата в чисто финансов аспект и за колко време смятате, че може да се излезе от нея?

- Не знам, не мога да кажа и предвидя какъв ще бъде интересът оттук нататък на хората да посещават такъв тип комплекси. Относно двата месеца нефункциониране на обекта - това се отрази негативно не само върху нас, а на всички колеги от бранша. Вярваме, че при следващите няколко месеца при хубаво време, каквото е в момента, покрай едно топло лято нещата ще се нормализират и ще си дойдат на мястото.

- Върху професионалните състезатели, които виждахме всеки ден в басейна, как се отрази рязкото спиране и има ли алтернативен начин за тренировки, без да губят форма?

- Тук бих изразил личното си мнение, според мен за професионалните състезатели липсата на басейни и тренировки на вода би трябва да се е отразило за повечето драматично. Те са загубили своята спортна форма. Вярвам, че отказването на олимпийските игри и другите големи първенства в плувния календар ще им дадат възможност да наваксат загубеното през тези месеци и да възстановят своите спортни форми и това, което казах преди малко - връщането към нормален ритъм на тренировъчния процес и нормална работа в следващите седмици да даде възможност на професионалните състезатели да започнат своята подготовка по начин, по който са я водили преди 13 март. Също така басейнът е отворен и за хората, които са любители и обичат да са във водата. Басейнът също е приятно място за семейства, които искат да се разнообразят в горещите дни, така че това не е само място за професионален спорт, а и за всеки любител на водата, независимо какви са неговите плувни умения - добри или слаби.

ВИЗИТКА:

Роден на 24 октомври 1976 г. в Момчилград.

Печели световната купа по плувен маратон 11 поредни години, което го прави най-успешния спортист в тази дисциплина. Стойчев е първият и единствен българин, поканен и приет в Международната зала на плувната слава във Форд Лодърдейл (САЩ).

Почетен гражданин на аржентинския град Виедма. Участник на четири олимпиади, като на откриването на тази в Пекин през 2008 г. носи българския флаг.

През август 2007 г. поставя световен рекорд за преплуване на Ла Манш. Той е първият, успял да преодолее протока за по-малко от 7 часа.

Двукратен световен шампион по плуване в ледени води на 1000 метра.

Със съпругата си Ася имат две деца – дъщеря и син.

От 13 март 2013 г. до 29 май 2013 г. е министър на младежта и спорта в служебното правителство на Марин Райков.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.