С до 5 000 лева може да олекне бюджетът на фирма, чиято основна дейност е претопяване на пластмаси. Цехът им под наем се намира на бул. „Рогошко шосе” в Пловдив и от юли до момента редовно обгазява работещите и живеещите наблизо.

Това съобщиха от Регионалната инспекция по околната среда и водите в Пловдив, откъдето уточниха, че до проверката на 18 октомври се е стигнало след сигнали за ежедневно обгазяване с неприятна задушлива миризма и прах от пластмасови частици.

За да бъде проверен цехът, на помощ е била повикана и полиция. Инспекторите са успели да спрат работата на екструдер в цеха за рециклиране на пластмаси. Именно от него идвала острата неприятна миризма на разтопена пластмаса. Емисиите, формирани при производствената дейност от инсталацията за рециклиране на пластмаса, се изпускали неорганизирано в атмосферния въздух. При проверката станало ясно още, че от фирмата не са осигурили улавяне, пречистване и извеждане в атмосферния въздух на формираните производствени газови потоци. В обекта не се извършвало горене на отпадъци.

„Установеното е в нарушение на екологичното законодателство. Направено е предписание да се спре ползването на екструдера за рециклиране до привеждането работата на предприятието в съответствие с изискванията на Закона за чистотата на атмосферния въздух. Предстои административнонаказателна процедура срещу замърсителя. Предвидените в закона санкции са до 5 000 лева. Контролът на обекта ще продължи”, уточниха от РИОСВ.

Третирането на отпадъци в проверяваната инсталация е започнало  в края на юли 2019 г., а това не е първото нарушение на дружеството. В края на миналия месец отново след сигнали и последвала проверка от РИОСВ – Пловдив констатирали нерегламентирана дейност, нанасяща вреда на околната среда. Тогава били дадени предписания на собственика на обекта да осигури улавяне и пречистване на формираните от дейността емисии, които той не е изпълнил. В тази връзка РИОСВ – Пловдив вече е изпратила покана на собствениците на дружеството за връчване на акт за установяване на административно нарушение.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Областният управител на Пловдив с идеи срещу катастрофите по пътищата

Областният управител на Пловдив Дани Каназирева ще инициира  среща с участието на Областна дирекция „Полиция“,  за да обсъдят подробно проблемите в Пловдив и областта и да набележат мерки за намаляване на  пътнотранспортни произшествия.

Здравко Димитров: „Пулсът е да съм близо до хората. Не ме е страх от това”

Пловдив ще се разширява, а важни за града решения, като намаляване на данъците, ще бъдат взимани след обществено обсъждане, казва в първото си интервю за в. „Телеграф” на кмета на Пловдив.

Пускат нова концесия за летище „Пловдив”

„Летището е изключително важно за Пловдив, като очакваме до края на годината да бъде обявена концесията, което да привлече повече полети към област Пловдив и по-конкретно към зимния курорт Пампорово“. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова в рамките на 11-та Международна туристическа среща в Пловдив.