0

Д о 31 юли собствениците на ниви са длъжни да кажат какво ще правят с тях, припомни „Агри.бг“ - дали ще ги работят, или ще ги дадат под аренда. Това коментира Николай Маринов, ръководител на Главна дирекция „Земеделие и регионална политика“ в МЗХГ, по повод недоволство на собственици относно работата с „белите петна“.     

До 31 юли собствениците на ниви са длъжни да кажат какво ще правят с тях, припомни „Агри.бг“ - дали ще ги работят, или ще ги дадат под аренда. Това коментира Николай Маринов, ръководител на Главна дирекция „Земеделие и регионална политика“ в МЗХГ, по повод недоволство на собственици относно работата с „белите петна“.     

„Оказа се, че при обработката на земята много от земеделците обработваха земята на собственици, без да им заплащат. Затова бяха наложени така наречените споразумения между арендаторите, става ясно от думите на Маринов. От друга страна, се наложи всяка година до 31 юли всеки един, който ще обработва земята си за следващата стопанска година, да подаде декларация, че той ще го прави. Ако до края на юли собствениците не подадат такова заявление, се прави регистър, в който се вписват всички договори и собствени земи. Така остават белите петна, които се разпределят между арендаторите за обработка. Всеки един от тях е длъжен, преди да ги работи, да плати по сметка в общината необходимия наем за това. Той се формира въз основа на средната аренда за района. Ако до три години собственикът на бялото петно не си потърси тези пари, те остават за общината, коментираха от Българската асоциация на собствениците на земеделски земи.