До €3000 субсидия за храни със защитени географски означения и специфичен характер

До €3000 субсидия за храни със защитени географски означения и специфичен характер

В ЕС над 1500 са този тип продукти с трите вида на маркировка за уникалност

До 3 хил. евро за едно земеделско стопанство ще се отпуска субсидия от държавата за производството на храни със защитени географски означения и специфичен характер, като максималният размер на финансовата помощ е до 100%. Помощта се предоставя под формата на годишно плащане за период до пет последователни години, съобщиха от земеделското министерство.

Европейските и национални схеми за качество, в новата Обща селскостопанска политика 2021-2027 г., ще насърчават производството на продукти със защитени географски означения и специфичен характер. Подпомагането ще даде възможност на местните производители да повишат имиджа на своите продукти и да им осигуряват достъп до нови пазари.

Помощта от държавата ще е насочена към производителите

и групите производители на продукти със Защитено наименование за произход (ЗНП), Защитено географско указание (ЗГУ) и Храни с традиционно-специфичен характер (ХТСХ) при изготвянето на продуктовата им спецификация. Тя включва сертифициране при биологично производство и преработка. Подкрепата цели популяризиране и разширяване маркетинга на тези храни.

България има потенциал да регистрира повече храни със защитени географски означения и с традиционно специфичен характер в европейски регистри, особено в секторите мляко, плодове и зеленчуци.

В две направления ще бъде насочено подпомагането

по схемите за качество. Първото покрива допълнителните разходи, направени от фермерите и техните групи, влизащи в нови схеми за качество. Максималният годишен размер на финансовата помощ за присъединяване към схемите е до 3 хил. евро за едно земеделско стопанство, като максималният размер на финансовата помощ е до 100%. Помощта се предоставя под формата на годишно плащане за период до пет последователни години.

Второто направление ще бъде свързано с подпомагане на информационни и промоции, свързани със схемите за качество, на признати групи и/или организации на земеделски производители. Финансовата помощ по него ще бъде в размер до 70% от общия размер на допустимите за подпомагане разходи, а максималният размер за едно проектно предложение в размер до 50 хил. евро.

Хуманното отношение към животните ще продължи да е приоритет

в новата ОСП. Подпомагането ще осигури по-дълъг период на пасищно отглеждане и повече свободно пространство в помещенията за отглежданите животни, което ще подобри жизнеността им и ще спомогне за повишаване на качеството на произведената продукция. Финансовата помощ ще бъде насочена за допълнителни разходи и пропуснати доходи, вследствие на доброволно поети едногодишни ангажименти за хуманно отношение при отглеждане на едри преживни животни и дребни преживни животни, които надхвърлят съществуващите към момента задължителни стандарти.

Странджанският манов мед засега е единственият засега български продукт със Защитено наименование за произход (ЗНП.) По данни на регистъра на географските означения на ЕС, на Европейската комисия досега със тази най-висока степен на защита в Общността се ползват 622 храни. В ЕС над 1500 са те заедно с храните, имащи Защитено географско указание (ЗГУ) и Храни с традиционно-специфичен характер (ХТСХ).

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.