До 30% се увеличават случаите на инфаркт и инсулт в такива дни

Мъчат ни магнитни бури до края на седмицата

До 30% се увеличават случаите на инфаркт и инсулт в такива дни

Могат да доведат до образуване тромби

Силни магнитни бури ни предстоят през следващите дни, сочат прогнозите на Националния институт по геофизика, геодезия и география – БАН. Природните явления обаче неминуемо оказват влияние върху човешкото здраве. Магнитните бури се усещат по-силно от по-възрастните хора и както и от тези със сърдечно-съдови, неврологични и храносмилателни заболявания.

Всъщност магнитните бури представляват смущения в стойностите на земното магнитно поле, причинени от изригвания на слънцето, в следствие на което се изхвърлят потоци маса и заредени частици. Когато тази енергия достигне магнитното поле на Земята, настъпват смущения, както при електропреносната мрежа, така и при живите организми. Нашата планета Земя като цяло е един магнит със северен и южен полюс. Ние на практика сме свикнали с магнитното поле, което е около нас и заради това на много хора, предимно млади и здрави, не им влияят дори и големите отклонения на магнитното поле. Хората, които имат някакви заболявания, най-често мозъчни и сърдечни; по-възрастните; тези с намален имунитет, усещат малко или много по-силно тези магнитни промени. Ефектите върху здравето могат да бъдат всякакви, доколкото нашето тяло работи на принципа на ниски електромагнитни полета, обясни за „Монитор“ общопрактикуващият лекар д-р Виктория Чобанова, която е и председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари за софийска област. Тя даде за пример, че в мозъка всички процеси са на принципа на електромагнитните вълни. Освен това тази част от сърцето, която определя ритъма му, също изцяло работи на принципа на електромагнитните вълни с промени в поляризацията на стената. Най-честите оплаквания от гледна точна на мозъчната дейност и сърцето могат да бъдат промени в поведението, емоциите, настроението, включително проява на агресия, опити за самоубийство, дори психози могат да се появят при по-чувствителните или тези които имат някакви неврологични отклонения.

Д-р Чобанова обясни още, че много често хората, които са чувствителни на тези електромагнитни промени имат усещане за тревога или просто, че нещо не е наред. Освен това магнитните бури могат да повлияят съня, да предизвикат мигрена, да намалят концентрацията, което може да се отрази на шофирането. По думите на личния лекар е доказано е, че в дни, в които има установени големи отклонения в електромагнитните полета, стават повече катастрофи. Затова съветът й е в такива моменти да се кара по-внимателно. Семейният лекар обясни още, че магнитните бури може да намалят кислорода в тъканите и от там идва усещането за умора, замаяност, световъртеж, намалено равновесие, отпадналост, която дори би могла да се определи като грипоподобно състояние. Сериозен проблем са и ритъмните нарушения при сърцето, които може да се предизвикат от магнитните бури, тъй като може да доведат до хипертонични или стенокардни кризи. По думите на специалистът тези отклонения в следствие на магнитни бури могат да бъдат до 7 дни след като е преминала.

Друг сериозен ефект върху здравето от магнитните бури е образуване на тромби, обясни още д-р Чобанова. По думите й промените в електромагнитните полета могат да доведат до повишено тромбобразуване, както и повишена честота на инфарктите, инсулти и тромбози. Данни от статистически наблюдения и проучвания показват, че от 10 до 30% е по-висока честотата на инсултите и инфаркти, когато има установени аномалии в магнитната активност. Теоретично при болни хора с лош контрол, в съчетание с други фактори магнитните бури биха могли да допринесат за фатално влияние върху здравето на човек, коментира още д-р Чобанова. Тя съветва всичко хора с хронични заболявания редовно да се проследяват и лекуват от техните наблюдаващи лекари. Според нея негативните ефекти от магнитните бури могат да бъдат овладени и повлияни при хора със заболявания, ако те приемат редовно своите медикаменти и не прилагат самолечение. Общата препоръка, в дните с магнитни бури, е хората да се опитат да са малко по-спокойни, да не се подлагат на стрес, тежки физически усилия или нервни напрежения. Препоръчителни са разходките, както и лекият спорт на открито. Промените в електромагнитните свойствата на клетъчната мембрана са свързани с баланса между калий и натрий, затова би трябвало в тези дни хората да имат по-добра поносимост към храни богати на калий, които ще намалят ефекта на магнитните бури, съветва д-р Чобанова и посочи, че такива храни са доматите и картофите. Тя препоръчва и храни, които съдържат витамини от Б групата, като ръчен хляб.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.