0

С илни магнитни бури ни предстоят през следващите дни, сочат прогнозите на Националния институт по геофизика, геодезия и география – БАН. Природните явления обаче неминуемо оказват влияние върху човешкото здраве. Магнитните бури се усещат по-силно от по-възрастните хора и както и от тези със сърдечно-съдови, неврологични и храносмилателни заболявания.

Силни магнитни бури ни предстоят през следващите дни, сочат прогнозите на Националния институт по геофизика, геодезия и география – БАН. Природните явления обаче неминуемо оказват влияние върху човешкото здраве. Магнитните бури се усещат по-силно от по-възрастните хора и както и от тези със сърдечно-съдови, неврологични и храносмилателни заболявания.

Всъщност магнитните бури представляват смущения в стойностите на земното магнитно поле, причинени от изригвания на слънцето, в следствие на което се изхвърлят потоци маса и заредени частици. Когато тази енергия достигне магнитното поле на Земята, настъпват смущения, както при електропреносната мрежа, така и при живите организми. Нашата планета Земя като цяло е един магнит със северен и южен полюс. Ние на практика сме свикнали с магнитното поле, което е около нас и заради това на много хора, предимно млади и здрави, не им влияят дори и големите отклонения на магнитното поле. Хората, които имат някакви заболявания, най-често мозъчни и сърдечни; по-възрастните; тези с намален имунитет, усещат малко или много по-силно тези магнитни промени. Ефектите върху здравето могат да бъдат всякакви, доколкото нашето тяло работи на принципа на ниски електромагнитни полета, обясни за „Монитор“ общопрактикуващият лекар д-р Виктория Чобанова, която е и председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари за софийска област. Тя даде за пример, че в мозъка всички процеси са на принципа на електромагнитните вълни. Освен това тази част от сърцето, която определя ритъма му, също изцяло работи на принципа на електромагнитните вълни с промени в поляризацията на стената. Най-честите оплаквания от гледна точна на мозъчната дейност и сърцето могат да бъдат промени в поведението, емоциите, настроението, включително проява на агресия, опити за самоубийство, дори психози могат да се появят при по-чувствителните или тези които имат някакви неврологични отклонения.

Д-р Чобанова обясни още, че много често хората, които са чувствителни на тези електромагнитни промени имат усещане за тревога или просто, че нещо не е наред. Освен това магнитните бури могат да повлияят съня, да предизвикат мигрена, да намалят концентрацията, което може да се отрази на шофирането. По думите на личния лекар е доказано е, че в дни, в които има установени големи отклонения в електромагнитните полета, стават повече катастрофи. Затова съветът й е в такива моменти да се кара по-внимателно. Семейният лекар обясни още, че магнитните бури може да намалят кислорода в тъканите и от там идва усещането за умора, замаяност, световъртеж, намалено равновесие, отпадналост, която дори би могла да се определи като грипоподобно състояние. Сериозен проблем са и ритъмните нарушения при сърцето, които може да се предизвикат от магнитните бури, тъй като може да доведат до хипертонични или стенокардни кризи. По думите на специалистът тези отклонения в следствие на магнитни бури могат да бъдат до 7 дни след като е преминала.

Друг сериозен ефект върху здравето от магнитните бури е образуване на тромби, обясни още д-р Чобанова. По думите й промените в електромагнитните полета могат да доведат до повишено тромбобразуване, както и повишена честота на инфарктите, инсулти и тромбози. Данни от статистически наблюдения и проучвания показват, че от 10 до 30% е по-висока честотата на инсултите и инфаркти, когато има установени аномалии в магнитната активност. Теоретично при болни хора с лош контрол, в съчетание с други фактори магнитните бури биха могли да допринесат за фатално влияние върху здравето на човек, коментира още д-р Чобанова. Тя съветва всичко хора с хронични заболявания редовно да се проследяват и лекуват от техните наблюдаващи лекари. Според нея негативните ефекти от магнитните бури могат да бъдат овладени и повлияни при хора със заболявания, ако те приемат редовно своите медикаменти и не прилагат самолечение. Общата препоръка, в дните с магнитни бури, е хората да се опитат да са малко по-спокойни, да не се подлагат на стрес, тежки физически усилия или нервни напрежения. Препоръчителни са разходките, както и лекият спорт на открито. Промените в електромагнитните свойствата на клетъчната мембрана са свързани с баланса между калий и натрий, затова би трябвало в тези дни хората да имат по-добра поносимост към храни богати на калий, които ще намалят ефекта на магнитните бури, съветва д-р Чобанова и посочи, че такива храни са доматите и картофите. Тя препоръчва и храни, които съдържат витамини от Б групата, като ръчен хляб.