До 30% повече средства за центровете за хора с увреждания

До 30% повече средства за центровете за хора с увреждания

Разходните стандарти на центровете за хора с увреждания трябвало да се увеличат между 25 и 30 на сто според социалния министър Бисер Петков. Най-сериозно трябвало да нараснат средствата за услугите, които предоставят 24-часова грижа.

Повишаването на финансите щяло да доведе и до подобряване заплащането на персонала, добави още Петков. Според него основната причина за голямото текучество на кадри и качеството на услугите било именно ниското възнаграждение. С колко и кога щели да се вдигнат заплатите на социалните работници обаче зависело от възможностите на държавния бюджет. Освен това той изтъкна и липсата на квалифициран персонал в следствие на необходимостта от допълнителна финансова подкрепа в сектора. Социалният министър допълни още, че отпуснатите от министър-председателят Бойко Борисов 150 млн. лв. са основно за индивидуална подкрепа на хората с увреждания.

„Полагаме усилия това, което дълги години не е ставало в този сектор, да се случи - държавата прави всичко възможно да се решават проблемите, премиерът също пое ангажимент“, каза Бисер Петков. Ресорният министър, обясни че негова отговорност била бързата подготовка на текстовете на двата проектозакона, а вицепремиерът Томислав Дончев поел ангажимента да предложи план за действие за ефективното функциониране на вече съществуващия регистър на хората с увреждания. Подобрената система щяла да включва данни за уврежданията на всяко едно лице и ще проследява развитието му. Освен това тя щяла да дава информация и какви са индивидуалните им потребности. Миналата седмица по време на срещата между Бойко Борисов и хора с намалена работоспособност стана ясно, че изработената с близо 2 млн. лв. платформа е неработеща.

Тогава инвалидите изразиха опасенията си и за качеството на услугите в дневните центровете за хора с увреждания. Затова и Бисер Петков посети и Дневните центърове за пълнолетни и деца с увреждания в Пловдив. След огледа той обясни,че сградния фонд бил ремонтиран и отговарял на всички изисквания, а мястото обединявало 8 услуги. За съжаление обаче, не във всички центрове в страната материалната база била в добро състояние, добави още Бисер Петков. Той припомни, че правителството финансира като държавни делегирани дейности над 1000 услуги, които са обезпечени с над 230 милиона лева. С това се целяло осигуряване на социалното приобщаване на хората с увреждания и на лицата от други уязвими групи.

Освен това той се срещна и с протестиращите майки на деца с увреждания в града под тепетата. Въпреки реформата, която подготвя ведомството на Бисер Петков, хората с увреждания не били особено доволни от промените, обясни ресорният министър.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.