До 30 бона санкция за труд „на черно“

При масови нарушения

До 30 бона санкция за труд „на черно“

Глобяват работници, ако не съдействат на инспекторите

Въвежда се санкция до 30 бона за работа „на черно“. Това предвиждат промени в Кодекса на труда, внесени в парламента от МС.

Предлага се работодателите да се наказват с имуществена санкция или глоба в размер от 20 000 до 30 000 лв., а виновното длъжностно лице - с глоба в размер от 10 000 до 20 000 лв. за системни нарушения, свързани с използването на недеклариран труд и за неплащане в срок на дължимите от работодателя трудови възнаграждения и обезщетения.

Законопроектът предвижда още наказанието за работодателя да е имуществена санкция или глоба в размер

от 15 000 до 20 000 лв. при повторно нарушение,

свързано с недеклариран труд, а за виновното длъжностно лице - глоба в размер от 5 000 до 10 000 лв.

От законопроекта става ясно, че намаляват минималният и максималният размер на административната санкция при извършване на повторно нарушение. В момента е записано, че имуществената санкция или глобата са от 20 000 до 30 000 лв.,са съответно глоба от 5000 до 20 000 лв.

В мотивите е записано, че по този начин се намалявал широкият диапазон между минимум и максимум на наказанията, както при квалифицирания състав, така и при сравнението му с размера на санкцията, предвидена за нарушение, което е извършено за първи път. Също така се осигурявала съпоставимост на размера на санкцията за повторно нарушение на други разпоредби на Кодекса на труда.

Глоба в размер от 100 до 500 лв. грози пък работник, който откаже да съдейства

на инспекцията по труда, след като е хванат да нарушава трудовото законодателство при изпълнение на неговите функции. Шефът му пък го грози имуществена санкция в размер от 2500 до 15 000 лева или глоба в размер от 1000 до 10 000 лв.

Като мотив за тези промени е записано, че задължението за оказване на съдействие на контролните органи има за цел да се изясни конкретната фактическа обстановка и да се съберат и оценят всички доказателства. Неоказването на съдействие от страна на работодателя в повечето случаи има за цел да прикрие или да попречи за установяването на извършено нарушение, съответно да препятства налагането на наказание. Определянето на по-висок размер на санкцията за неоказване на съдействие имало превантивна цел, пише още в законопроекта.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.