До 3 май ЕК приема становища за действие при извънредни ситуации за храните

До 3 май ЕК приема становища за действие при извънредни ситуации за храните

Европейската комисия провежда целенасочена консултация по Плана за действие при извънредни ситуации, за да гарантира доставката на храни и продоволствената сигурност в целия Европейски съюз по време на криза. Целта на консултацията, която продължава до 3 май - е да бъде събрана обратна връзка относно формат и обхват на плана, съобщи БНР.

Свое становище по плана за действие и могат да предоставят както производители, преработватели и търговци на храни, така и потребителите, неправителствените организации и националните власти.

След избухването на Covid пандемията селскостопанският хранителен сектор на Евросъюза се сблъска с различни предизвикателства като резки промени в търсенето, затваряне на граници и недостиг на сезонни работници.

Кризата подчерта, че хранителната сигурност не може да се приема за даденост. Затова и планът за действие при извънредни ситуации трябва да осигури по-добра готовност и координация за всякакви бъдещи кризи, които могат да застрашат продоволствената сигурност на ниво Европейски съюз.

За целта планът ще включва набор от процедури и създаване на механизъм за реагиране на хранителни кризи, който да следват всички хранителни сектори и всички държави-членки.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.