До 3 години инсталираме още 700 MW ветрогенератори и 1600 MW фотоволтаици

До 3 години инсталираме още 700 MW ветрогенератори и 1600 MW фотоволтаици

Инсталираните мощности за производство на ток от възобновяеми енергийни източници са около 1800 мегавата към края на миналата година, което е около една пета от всички мощности в страната. Това съобщи в ефира на БНР изпълнителният директор на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) Ангелин Цачев.

От тях 1100 мегавата са във фотоволтаични централи, а останалите 700 - във вятърни централи. През 2020-а те са произвели повече ток от количествата, които им е определил енергийният регулатор за купуване по преференциални цени, като тази електроенергия е била продадена на свободния пазар, допълни Цачев.

Само през миналата година, казва Ангелин Цачев, „пряко присъединени са 77 мегавата фотоволтаични централи“:

„Заявките за 2021 година са 114 мегавата да бъдат присъединени, като очакваме през следващите години те да нараснат. Предвижданията от 2020-а до 2024 година да бъдат инсталирани още 700 мегавата вятърни централи и над 1 600 мегавата соларни паркове и още около 219 мегавата мощности от биомаса.

Що се отнася до това дали системата има нужда от всички тези мощности, Цачев отбеляза: „Всички новоизградени мощности ще реализират продукцията си на пазарен принцип - тоест предполагам, че всеки един инвеститор, за да започне да прави такава голяма инвестиция, той си е развил пазарен модел и си е намерил пазар за електроенергията, която иска да произвежда“.

Ангелин Цачев посочва и как си справя електроенергийната ни система, след като вече няма студен резерв: „От 2 февруари Електроенергийният системен оператор плаща и закупува на пазарен принцип само и единствено мощности за осигуряване на оперативните резерви, като тези мощности се осигуряват само от водноелектрически централи или работещи, подчертавам думата – работещи, блокове на топлоелектрическите централи“.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.