Темповете на растеж на световната икономика ще се забавят до 3,4% през 2020 г., се прогнозира в анализ на от одиторската компания PwC, съобщават световните агенции. Цифрата е изчислена според покупателната способност.

Според анализа оптимизъм за по-ускорено движение на световната търговия ще идва главно от сферата на услугите. За тази година общият обем на експорта на услуги ще достигне рекордните 7 трлн. долара. Най-вероятно САЩ и Великобритания ще запазят позициите си на лидери в износа на услуги, а

Китай ще измести от четвъртото място Франция.

Прогнозите на PwC сочат още, че страните от „голямата седморка” (G7) ще продължават да откриват нови работи места като те ще се увеличат с още 2 милиона. Четири пети от тях ще бъдат отворени в САЩ, Великобритания и Япония.

До края на годината населението на земята ще достигне 7,7 млрд. души, което е с една десета повече от преди 10 години. Около половината от прираста в популацията на човешката раса ще е в Китай, Индия и африканските страни на юг от Сахара.

Хората над 60 години в света ще надвишат 1 милиард.

Китайците пък над 65-годишна възраст ще са повече отколкото във всички 6 най-големи страни с развиваща се икономика в света, смятат експертите.

Делът на възобновяемата и атомната енергетика в световната икономика ще надвиши една пета от общия обем на потреблението. Прогнозата е, че и през 2020-та петролът ще остане най-предпочитаният източник на енергия в света, изпреварвайки въглищата и природния газ. Най-големи консума

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Коронавирусът засегна 2,7 млрд. работещи по света

Спирането на бизнеса и другите икономически мерки във връзка с разпространението на новия коронавирус са засегнали 2,7 милиарда работници по целия свят. През второто тримесечие на 2020 г. поради различни ограничения ще бъдат загубени общо 6,7% от работното време, което се равнява на пълно отсъствие на работа при 195 милиона души, сочи доклад, публикуван от Международната организация на труда (МОТ).

Джеф Безос за трета поредна година е богаташ №1 в света

Джеф Безос за трета поредна година е богаташ №1 в света, сочи 34-ият годишен списък на милиардерите по света. Главният изпълнителен директор на Amazon запазва лидерската си позиция за трета поредна година, макар нетното му богатство да се е стопило с 18 млрд. долара. Той вече притежава 113 млрд. долара спрямо 131 млрд. долара миналата година.

Работници в неплатен отпуск могат да бъдат наемани на втори трудов договор

Работници, които са в неплатен отпуск поради спиране или свиване на дейността на техните предприятия заради въведеното извънредно положение, могат да бъдат наети на втори договор от други работодатели, чиято дейност не е пострадала. За наемането на втори трудов договор не се изисква разрешение от работодателя, с когото наетият има сключен основен трудов договор, освен ако няма изрична забрана в него за това.Това съобщиха от ИА Главна инспекция по труда.