До 25 бона за доилна техника

От 15 април приемат документи

До 25 бона за доилна техника

Връщат половината от разходите на стопаните

 

Животновъдите могат да кандидатстват от 25-и март до 15-и април 2020 г. за подпомагане по схемата инвестиции в доилната техника и минимандри, съобщиха от ДФ “Земеделие”.


Целта на държавната помощ за “Инвестиции за закупуване на съоръжения за добив и съхранение на сурово мляко и съоръжения за изхранване на новородени животни с мляко” е да стимулира земеделските стопани да направят инвестиции за подобряване на общата производителност и устойчивост на стопанствата си. По-специално – да намалят производствените разходи. Документи ще се приемат в областните дирекции на ДФЗ по места.
Субсидия
По схемата се възстановяват до 50% от извършените разходи за инвестиции, като максималният размер на помощта е не повече от 25 хил. лева. Подпомагането се предоставя под формата на субсидия за покриване на част от разходите за реализация на инвестиции в стационарни и мобилни доилни съоръжения, оборудване за съхранение на мляко и съоръжения за изкуствено изхранване на новородени животни с мляко.
Кандидати
Кандидати могат да бъдат земеделски стопани, регистрирани по реда на Наредба № 3 от 29 януари 1999 г. за период от най-малко 3 (три) години назад, считано от датата на кандидатстване, както и организации и групи производители, признати със заповед на министъра на земеделието, храните и горите. Бюджетът на помощта за 2020 г. е 2 000 000 лв. Средствата ще се разпределят до изчерпване по реда на кандидатстване. В бюджета на помощта се включват и поетите ангажименти по сключени договори за 2019 г., които предстои да бъдат изплатени през 2020 г.
Максималният размер на помощта е до 60 000 лв.

1,45 млн. лева са парите за минимандри

Утвърденият бюджет по схемата за 2020 г. от УС на ДФ „Земеделие” е 1 452 500 лв. С тях ще бъдат финансирани поетите ангажименти по сключени договори от 2019 г. в размер на близо 720 хил. лева, както и одобрените проекти от предстоящия нов прием за 2020 г. по схемата за държавна помощ.
Кандидати могат да бъдат земеделски стопани, регистрирани по реда на Наредба № 3 от 29 януари 1999 г. за период от най-малко 3 (три) години назад, считано от датата на кандидатстване, както и организации и групи производители, признати със заповед на министъра на земеделието, храните и горите. Фермерите трябва да са регистрирани и съгласно Наредба № 26 за специфичните изисквания за директни доставки на малки количества суровини и храни от животински произход.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.