До 2027 г. с Румъния правим край Дунава последния участък от Euro Velo 6

До 2027 г. с Румъния правим край Дунава последния участък от Euro Velo 6

Подобряването на трансграничната свързаност по поречието на река Дунав е сред приоритетните цели, които България залага за изпълнение през следващия програмен период. Заедно с Румъния и Сърбия страната ни е разработила стратегически проекти, които ще предложи за финансиране по програмите за трансгранично сътрудничество в периода 2021-2027 г. Това съобщи зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова.

Тя участва в онлайн среща на министрите, отговарящи за изпълнението на Стратегията на ЕС за Дунавския регион (Дунавската стратегия), съобщиха от министерството.

Събитието се организира от Хърватското председателство на Дунавската стратегия в рамките на 9-ия Годишен форум. В срещата са участвали 14-те държави от Дунавския регион и представители на Европейската комисия.

Зам.-министър Николова е посочила, че по бъдещата програма Интеррег "България - Румъния 2021-2027" се предвижда реализацията на две стратегически инициативи - разработването на все още липсващия последен участък от маршрута Euro Velo 6 на българска и румънска територия. Така по цялото долно поречие на Дунав ще бъде изградена велоалея. По програмата е заложен и стратегически проект за анализ на трансграничната свързаност, включително възможностите за изграждане на нови автомобилни и железопътни мостове, както и нови пристанища на р. Дунав.

На срещата е била отбелязана десетата годишнина на Дунавската стратегия, като участниците са приели съвместна декларация за бъдещото й изпълнение и новите предизвикателства, пред които е изправена в контекста на кризата с коронавируса. С нея страните са потвърдили ангажимента да продължат да обединяват усилията си, за да се предоставят възможности за засилване на сътрудничеството в рамките на Дунавската стратегия, както и да се дефинират ключовите насоки за по-нататъшно й развитие, отключвайки пълния потенциал на Дунавския регион.

Николова е призовала да се засили политическият ангажимент за създаване на партньорства и обединяване около общи стратегически проекти с осигурено финансиране, които са от решаващо значение за региона и които могат да помогнат за постигането на осезаеми резултати.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

НАЙ-ГЛЕДАНИ