Погват ловците на трюфели, налагат глоби според цените

Погват ловците на трюфели, налагат глоби според цените

Между 1 000 и 20 000 лв. глоба за незаконно събиране и търговия с трюфели, предвижда проектозакон за трюфелите, публикуван за обществено обсъждане.

Санкциите ще варират спрямо средните цени на отделните видове трюфели и изискванията на браншовите организации за отделните видове нарушения и спрямо тежестта им, пише в мотивите към законопроекта.

Предвиждат се административни наказания за унищожаване на естествени находища на трюфели, за осъществяване на дейност със забранени методи, забранени средства, в забранено време, забранено място, съответно за изкупуване, търговия и преработка на неузрял трюфел или такъв добит без надлежно разрешително.

Така например, ако физическо лице уврежда естествените находища на трюфели ще се наказва с глоба в размер от 1 000 до 2 000 лева, а предметът и средствата на нарушението се отнемат в полза на държавата. Ако нарушението се прави от търговец глобата може да скочи до 3000 лева. Който пък извършва изкупуване, търговия, обработка, съхранение или транспортиране на трюфели в нарушение на разпоредбите ще се наказва с глоба в размер от 3000 до 5000 лева. За юридически лица имуществената санкция за тези нарушения може да достигне 10 хил. лв., а при повторно нарушение в рамките на две години и 20 хил. лева. За нарушители ще следят от администрациите на Изпълнителната агенция по горите и Регионалните дирекции по горите, предвижда законопроектът.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.