До 19 септември приемат проекти за третия конкурс “Български архитектурни награди”

До 19 септември приемат проекти за третия конкурс “Български архитектурни награди”

За първи път ще бъде присъдена награда в нова категория – „Сгради – паметници на културата“

До 19 септември ще се приемат проекти за третия конкурс “Български архитектурни награди” организиран от Камарата на архитектите в България (КАБ), съобщиха от браншовата организация.

За първи път тази година ще бъде присъдена награда в нова категория – „Сгради – паметници на културата“. Идеята е да бъдат отличени качествени архитектурни проекти за регенерация на старинни сгради, които придават допълнителна стойност на ценните обекти и им помагат да се интегрират в съвременната градска среда.

Церемонията по награждаването ще се състои на 30 септември

в Националния дворец на културата. Събитието ще се проведе в рамките на Международната архитектурна конференция SHARE Sofia 2021. Форумът събира на едно място известни български и чуждестранни архитекти в професионална дискусия за бъдещето на архитектурата и градовете. Можете да се регистрирате за участие в Share тук и да заявите присъствието си във фейсбук страницата на събитието.

В конкурса “Български архитектурни награди”


могат да участват проекти, реализирани от началото на 2019 г. до септември 2021 г.


(конкурсът не се проведе през 2020 поради пандемията). Това могат да бъдат нови сгради без ограничение в площта, обема и функцията; реконструкции; модернизации и адаптации на стари сгради; интериори; градски пространства. Допуска се участието на проекти, които не са напълно завършени, но се намират в довършителен етап на строителството, непосредствено преди въвеждане в експлоатация. Всеки участник в конкурса може да подава неограничен брой проекти.

Изпращането на кандидатурите става само по електронен път – чрез регистрация на сайта на “Български архитектурни награди”, както и чрез изпращане по електронната поща на адрес: baa@kab.bg. Пълният списък с необходимите за кандидатстване материали можете да откриете тук. Крайният срок за подаване на кандидатурите е 19 септември.


Проектите ще бъдат оценявани от 5-членно международно жури


под председателството на арх. Мартин Гран – партньор в архитектурното и дизайнерско студио Snohetta, развиващо проекти в Европа, Азия, Океания и Америка. Журито включва членовете: арх. Адриан Соаре – съосновател Cumulus, Румъния; арх. проф. д-р инж. Ева Карловиц – главен дизайнер и вицепрезидент Kuryłowicz & Associates, Полша и ръководител на Института по дизайн и теория на архитектура в Архитектурния факултет на Варшава; арх. Брендан Макфарлан – партньор Jakob + Macfarlane architects, Франция и арх. Алиреза Тагабони – основател NextOffice, Иран. Автобиографии и снимки на членовете на журито можете да разгледате тук

Най-напред проектите се разглеждат и оценяват от специален борд, в който участват представители на архитектурните камари от Румъния, Гърция, Северна Македония, Сърбия, Косово и Албания.


Бордът селектира 15 участника в конкурса,


които получават правото да представят проектите си пред международното жури. Най-голяма тежест при оценяването – общо 50% имат критериите, свързани с подобряване качеството на живот, хармоничното отношение към заобикалящата среда и архитектурните качества на проекта (разпределение на пространствата, използвани материали, роля на светлината). Приложените иновации дават 20% от общата тежест на оценката; по 15% са предвидени за ясната организация на проекта и за заложените при планирането концепции и цели.

В заключителната фаза на конкурса международното жури определя една голяма награда и четири специални. Носителят на голямата награда получава статуетка със знака на “Българските архитектурни награди 2021”, както и диплом, придружен от сертификат с рецензии от международното жури. За носителите на специалните награди също са предвидени статуетки и дипломи, придружени със сертификат с рецензии от журито.

Повече за правилата на конкурса, както и информация за миналите му издания можете да откриете на страницата на “Български архитектурни награди”: https://baa.kab.bg/

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.