До 15 ученици в зала на националните олимпиади

До 15 ученици в зала на националните олимпиади

Между 10 и 15 ученици могат да бъдат в залите, в които ще се провеждат националните кръгове на олимпиадите в края на юни месец. В стаите трябва да бъде осигурено минимално разстояние от 1,5 метра между децата. Това става ясно от заповед на просветния министър Красимир Вълчев, с която се определя при какви мерки ще се проведат олимпиадите.

В сградите пък ще има и засилени противоепидемични мерки в работните и санитарните помещения, както и в коридорите,. Ще се прави дезинфекция и проветряване, няма да се допускат в лица с проява на остри заразни заболявания.

Националният кръг на олимпиадите по „Математика“, „Химия и опазване на околната среда“, „География и икономика“, „Астрономия“„Философия“, „Информационни технологии“, „Английски език“, „Руски език“, „Испански език“ и „Италиански език“ ще се проведе на 27-ми юни от 8,00 часа. В същия ден от 14,00 часа пък ще са по немски и по френски език. На 28-ми юни от 8,00 часа ще бъдат олимпиадите по „Български език и литература“, Математическа лингвистика“, „Физика“, „Информатика“, „Знам и мога“, „Гражданско образование“ и „Техническо чертане“, а от 14,00 часа – по „История и цивилизации“ и „Биология и здравно образование“. С оглед на обстановката и да се предотврати смесването на ученици тази година те няма да се проведат в един и същи град. „През учебната 2019 - 2020 година националният кръг на всяка олимпиада за класираните от региона ученици се провежда на територията на съответния регион.”, посочват в заповедта Вълчев. Това ще се случи в избрани от регионалните образователни инспекторати училища.

Преди старта на изпитите директорите на школата ще трябва да направят и инструктаж за спазване на лична хигиена на децата, които ще се явят на олимпиада там. Те трябва да си мият по-често ръцете, да не се разменят храни и напитки, да се използват индивидуални пособия, да се избягва пряк досег.

Директорите ще имат грижа и за логистиката при провеждането на олимпиадите. Те ще трябва да осигурят квестори, материали, консумативи и др. за всяка една от тях. След провеждането на олимпиадите пък ще засекретят и изпратя на училището домакин на националния кръг писмените работи на учениците.

На база резултатите от националните кръгове се излъчват участниците за международни олимпиади, за учениците в 12-ти клас те служат за вход във висшите училища, а за 5-ти и 8-ми клас за важни при кандидатстването за гимназия. За останалите класове пък точките са важни за кандидатстване за стипендии за учениците по програмата за закрила на децата с изявени дарби.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.