До 15 бона за храни от животински произход без маркировка (ОБНОВЕНА)

До 15 бона за храни от животински произход без маркировка (ОБНОВЕНА)

Четири министерства ще отговарят за контрола

До 15 000 лв. глоба ще се налага та търговци за продажба на храни от животински произход без здравна или идентификационна маркировка. Това решиха депутатите днес гласува на второ четене текстове от Закон за управление на агрохранителната верига.

Първоначалната глоба ще е от 3000 до 5000 лв.,


а при повторно нарушение - от 5000 до 7000 лв.


Когато то е извършено от юридическо лице или едноличен търговец, се налага имуществена санкция от 7000 до 10 000 лв., а при повторно нарушение - от 13 000 до 15 000 лв.

Относно разписаните санкции изпълнителният директор на Асоциация „Активни потребители“ Богомил Николов каза, че по този начин ще се улесни проследяемостта по време на епидемии. Според него обаче трябва да се внимава да не се ограничат малките производители в личните стопанства и фермерските пазари, каквито ги има и във всички развити страни. „Не може да има само големи производители на храни, трябва да има и малки, за това трябва да се внимава с баланса“, каза той.

Д-р Диляна Попова, гл. експерт в Асоциацията на месопреработвателите смята, че не само трябва да се предвиждат високи санкции,


но и те да се налагат и да се плащат.

Според нея е важно актовете за тях да се пишат по начин, който да ги прави неоспорими в съда. Тя припомни, че храни без маркировка са произведени нерегламентирано и съответно са опасни. По думите й в най-голяма степен това се отнася за месото. „Малките фермери също изпълняват изискванията по наредбата за директните доставки и от тях не може да излезе на пазара продукция без маркировка. Там се разрешава колене на птици и зайци, но изрично под контрола на официален ветеринар, който гарантира безопасността на месото“, обясни д-р Попова.

В текстовете е записано още, че министрите на околната среда и земеделието провеждат държавната политика в областта на ГМО. Министърът на икономиката пък ще отговаря за безопасността и качеството при производството на спиртни напитки, на етилов алкохол и на дестилати от земеделски произход.

Официалният контрол по агрохранителната верига на всички оператори се извършва и по жалби и публикации.

Депутатите решиха правителството по предложение на министъра на земеделието да приема Национална програма за предотвратяване и намаляване загубата на храни. Дейностите по нея


се финансират от държавната хазна

в рамките на бюджета на земеделското министерство.

МВР, както и другите държавни и общински органи ще са длъжни да оказват съдействие при предотвратяване, преустановяване и разкриване на нарушения по агрохранителната верига и при прилагане на принудителни административни мерки от осъщестяващите официален контрол.

Който възпрепятства контролния орган при осъществяване на дейностите му, се наказва с глоба от 5000 до 10 000 лв., а при повторно нарушение - от 10 000 до 15 000 лв.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.