До 13 април приемат искания за подпомагане на рибарите

До 13 април приемат искания за подпомагане на рибарите

Максималният размер на помощта за риболовен кораб е 80 000 лв.

Министерството на земеделието започва прием на документи за подпомагане на рибарите, пострадали от Covid пандемията, съобщават от земеделското министерство.

Извънредната мярка е с бюджет от 2,2 млн. лв. и цели да компенсира рибари и собственици на риболовни кораби, които временно са прекратили дейността си заради коронавируса.

Безвъзмездната финансова помощ ще бъде предоставяна за дните между 1 февруари и 31 декември 2020-та година, като максималният размер на обезщетението за един риболовен кораб е 80 000 лв.

Максималният размер на помощта за риболовен кораб е 80 000 лв., като максималният интензитет е 100%.

При подготовката на проектните предложения, кандидатите ще могат да получат необходимото съдействие и подкрепа от служители на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури и нейните териториални звена, Националната служба по съвети в земеделието и нейните областни офиси, както и от Местните инициативни рибарски групи и Звеното за подкрепа на Националната Рибарска мрежа.

Подаването на проекти се извършва изцяло по електронен път чрез Информационната система за управление и наблюдение на Структурните инструменти на Европейския съюз в България (ИСУН 2020). Необходимо е използването на квалифициран електронен подпис (КЕП), чрез модула „Е-кандидатстване“ на следния интернет адрес: https://eumis2020.government.bg.

Крайният срок за подаване на проектни предложения мярка 1.9 „Подкрепа за собственици на риболовни кораби и рибари за преодоляване на икономическите последствия от избухването на COVID-19, поради временно преустановяване на риболовната дейност“, е 13 април 2021 г. или до изчерпване на средствата по всяка една от тях.

От земеделското министерство припомнят, че до 5 април 2021 г. тече прием и по другите две извънредни мерки - 2.6 „Подкрепа за сектора на аквакултурата за временно спиране или намаляване на производството“ и Мярка 5.4 „Преработване на продуктите от риболов и аквакултури“. С тях ще се компенсират загубите на производителите на аквакултури и на преработвателните предприятия в сектора.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.