До 1000 лв. курс за чиновници във Военната Академия „Г. С. Раковски“

До 1000 лв. курс за чиновници във Военната Академия „Г. С. Раковски“

План за обучение в курсове за подготовка във Военна академия „Георги С. Раковски” на служители от държавната и местна администрация и юридически лица през 2021 г. бе публикуван на сайта на МО.

Курсовете са общо 24, но има записани за само 17 от тях- Стратегически курс, Управление при кризи, Отбранително- мобилизационна подготовка, Съвместни антитерористични операции, Превенция и противодействие на прането на пари, Антикорупция, Организиране и провеждане на обществени поръчки, Връзки с обществеността за държавната администрация, Защита на населението и инфраструктурата при извънредни ситуации, CISCO мрежи, Наблюдение и управление на компютърни мрежи чрез Open View – NNM, Киберсигурност, Въведение в безпилотните летателни системи, Френски език – В1, Френски език – разговорен, SEO – Оптимизация на сайтове за търсещи машини, Анализатори на информацията в социалните мрежи.

Най- скъпият е Стратегическият курс, който е 1000 лв., като продължителността му е общо 20 учебни седмици. Курсът има за цел да подготви гражданските по въпроси на международната сигурност, рисковите фактори за националната сигурност и реалните военни конфликти, органи и организации в системата за национална сигурност и взаимодействие между тях, новости във военната стратегия, доктрините, документите и др. Изисквания към участниците да са служители, назначени на ръководни длъжности в държавната и местна администрация и юридически лица, където за изпълнение на длъжностите се изисква стратегическа военна култура, да са завършили висше образование и да притежават достъп до класифицирана информация на ниво „Поверително”. За него са се записали 3ма души- двама от ДАНС и един от УБИТ.

Курсът, към който има най- голям интерес пък е Отбранително- мобилизационна подготовка. За него са се записали 19 човека. Курсът е предназначен да подготви специалисти по въпроси на организация и състав, въоръжение и бойна техника в БА, нормативна уредба на отбранително-мобилизационната подготовка, отбранително-мобилизационна подготовка в НАТО и др. Изискванията към участниците пък са да бъдат служители от звената по отбранително-мобилизационна подготовка в централната, териториалната администрация и търговските дружества с поставени военновременни задачи. Продължителността му е 2 учебни седмици и таксата за участие е 600 лв.

Следващата желана дисциплина е Въведение в безпилотните летателни системи. За нея са се записали 15 души, като всичките от МВР. Курсът предоставя компетенции по тактическото и оперативно използване на безпилотни летателни системи и е предназначен за експерти по национална и корпоративна сигурност и антитероризъм. Продължителността му е 1 учебна седмица и струва 400 лв.

Най- много желаещи за обучение в курсовете има от МВР- 28 човека, следвани от ДАНС с 11 човека. Други желаещи има от УБИТ, МЗХГ, МЕ, МФ, Администрацията на Главния Прокурор, НСИ, БНБ, МРРБ, Областна Администрация Ловеч, Областна Администрация Благоевград, ММС, Администрацията на Президента и НСО.

Целият план вижте тук.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.