До 1000 лв. глоба за нелегално отглеждане на рози

До 1000 лв. глоба за нелегално отглеждане на рози

С нов закон регулират сектора от свръхпроизводство

От 500 до 1000 лв., ще отнасят глоба за производство на розов цвят нерегистираните фермери, а за преработващите предприятия ще има имуществена санкция от 3000 до 5000 лв. Това е записано в проекта на новия закон за Закон за маслодайната роза, който е качен за обществено обсъждане.

В него се предвижда и създаване на

национален публичен електронен регистър

в който ще се вписват розопроизводителите, розопреработвателите и обектите за производство на продукти от цвят на маслодайна роза. Предложението е регистърът да се поддържа от земеделското министерство. „Задължителна регистрация на производителите, изкупвачите и преработвателите на българска роза ще осигури защитна рамка за сектора“, коментира бъдещия закон председателят на Съюза на производителите на етерично-маслени култури Зара Клисурова и напомни, че до този момент не се предвиждаше задължителна регистрация. По думите й така

на светло ще излязат всички розопроизводители

което е много важно, за да се знае каква е очакваната реколта от розов цвят и да не се получава свръхпроизводство. Именно огромният добив на розов цвят доведе до ниски цени и хаос в целия сектор през лятото. Това пък изкара на протест розопроизводителите, след което властите обещаха спешно изготвяне на закон за розата. Регистрацията на всички по линията засега не среща одобрението на Дирекция „Модернизация на администрацията“ на Министерския съвет, защото се „увеличава регулаторната тежест“.

От проекта не става ясно дали за вписването в регистъра ще се дължат такси и в какъв размер ще бъдат те.

Подробно са разписани наказанията

за производители на розов цвят, преработватели и собственици на обекти за производство на продукти от българска роза.

Законът изисква също насажденията от маслодайна роза да се създават задължително от сертифициран посадъчен материал, с доказан произход, който отговаря на изискванията на Закона за посевния и посадъчния материал.

В мотивите на земеделското министерство се подчертава, че приемането на нов Закон за маслодайната роза се налага, тъй като в момента не съществува европейска и национална нормативна уредба, която да регламентира създаването, отглеждането и идентификацията на насаждения от маслодайна роза, изкупуването и преработката на розов цвят, производството и етикетирането на продуктите от цвят на маслодайна роза, включително на продукта със защитено географско указание „Българско розово масло“.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.