До 10 дни: Решават съдбата на сектор туризъм (ОБНОВЕНА)

До 10 дни: Решават съдбата на сектор туризъм (ОБНОВЕНА)

Днешната ни среща премина диалогично, следващата ще има след  10 дни. През този период трябва да бъдат взети няколко важни решения е три направления. Това заяви служебният министър на туризма Стела Балтова по време на брифинг в Министерски съвет.

По предложение на туристическия сектор ще бъде обсъдена възможността средствата, отделени за сектор туризъм в актуализирания бюджет, да бъдат използвани за стимулиране на ваксинационния процес в държавата. Освен това, следва да бъде изготвен „пакет от здравни мерки“, които да осигурят безопасността на туристите и персонала в ресторанти и хотели. Всички участници в срещата се обединиха около идеята още днес да бъдат взети важни решения относно туристическия сезон през следващата година.

„Държавата има нужда от работещ сектор туризъм, а браншовиците желаят да работят при сигурни условия за бизнеса.“, категорична бе Балтова.

Председателят на Българската асоциация на заведенията (БАЗ) Ричард Алибегов подчерта, че от бранша планират да проведат среща с новите министри на икономиката и финансите,по време на които да изложат своите опасения и идеи относно мярката 60:40.  "Ще продължимда работим по досегашния начин - протестно, а през следващите дни отновоще депозираме своето предложение относно механизма на работа на заведенията в Министерството на туризма", коментира той. 

Изпълнителният директор на Националния борд по туризъм д-р Полина Карастоянова пък бе категорична, че за бранша е изключително важно да даде знак на обществото за съпричастност и подкрепа в търсене на решенията за справяне с пандемията.

"Ваксинацията е възможност за осигуряване на икономически растеж и в този смисъл предложихме министърът на финансите да намери необходимата форма, под което средствата, заложени през актуализацията на бюджета, да бъдат използвани именно за стимули за ваксинация за българските граждани", констатира тя,като допълни, че в противен случай средствата биха били пренебрежимо малки след разпределението им на значителния брой фирми, които оперират у нас. По думите й представителите на сектора от години настояват бюджетът на министерството да бъде увеличен в частта си за национален маркетинг и реклама.

"През следващите 10 дни трябва да сме готови с кръга от мерки, които ще позволят на бизнеса да отвори и да работи. Това ще се случи чрез инструментариум от различни видове тестове, които удостоверяват здравния статус на всички ползватели на публични услуги", обобщи тя. 

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.