Парламентът реши: До 10 бона глоба за оцет менте

Парламентът реши: До 10 бона глоба за оцет менте

До 10 000 лв. ще бъде глобата при производство, разпространение или продажба на фалшив оцет. Това прие на първо четене НС днес с промени в Закона за виното и спиртните напитки. За физически лица глобата е между 500 лв. и 2 000 лв., а за фирма или едноличен търговец - от 2 до 10 000 лв. При повторно нарушение глобата се удвоява.

Законопроектът беше подкрепен от 105 народни представители, 62-ма бяха против, а 9 се въздържаха. От БСП и ДПС се обявиха против приемането му, а основните им мотиви са липсата на нотификация от Еврокомисията и прехвърлянето на правомощията за контрол от Изпълнителната агенция по лозята и виното (ИАЛВ) към икономическото министерство. Становището на земеделската комисия е отрицателно, а от Обединени патриоти също заявиха, че на второ четене няма да подкрепят поправките, ако не се направят между двете четения промени и не се изясни дали контролът ще остане в земеделското министерство.

С приетия на първо четене законопроект се въвеждат специфични изисквания за етикетите на алкохолните напитки.

Ракията може да носи надпис "отлежала"

само ако е съзрявала най-малко 6 месеца в дъбова бъчва. или една година в дървени съдове. Ако е престояла в бъчва най-малко 3 г. тогава на етикета може да бъде написано, че е "стара". Описанието "специална" на етикетите на бренди и ракия може да се слага само ако са произведени по традиционна технология или от специални сортове грозде или плодове. За "резерва" изискванията са напитката да е произведена от дестилати и престояла не по-малко от 5 г., а за "специална резерва" - най-малко 10 г. За нарушителите законът предвижда глоба до 50 000 лв.

Относно етикирането на спиртните напитки се въвежда и друга забрана, а именно да не се добавят към етикетите на напитките думи като род, вид, тип, метод, имитация, стил, марка,или "с вкус/аромат на" и др. Така ракията може да носи само наименованието "ракия" и допълнена с името на плода, от който е произведена - сливова, кайсиева, ракия от праскови, ябълки, круши и др., но когато е произведена само от посочения вид плод.

Засаждането на нови лозя с винени сортовe

ще е възможно само с разрешение на ИАЛВ, гласят други текстове в закона. Незаконните лозя ще се изкореняват в срок от 4 месеца, но за сметка на собственика им. За тях няма да се получава и финансово подпомагане - нито от бюджета, нито от фондове на ЕС.

Затяга се и контролът при производителите на оцет, и оцетопроизводителите, и винопроизводителите, са длъжни да водят дневници на продуктите си, които ще се пазят 10 години. Всички гроздопроизводители, винопроизводители и оцетопроизводители влизат в специален лозарски регистър, поддържан от ИАЛВ, решиха още депутатите.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.