До 10 бона глоба за храни с ГМО и пестициди

До 10 бона глоба за храни с ГМО и пестициди

При риск за човешкото здраве сумата се удвоява

От 5 до 10 бона глоба за първо нарушение се предвижда за установено съдържание в храните на ГМО съставки или препарати за растителна защита. Това приеха на първо четене депутатите на заседание на земеделската комисия в парламента при обсъждането на новия Закон за управление на агрохранителната верига. Същата санкция е предвидена и за нехуманно отношение към животните.

Повторните провинения ще се наказват със санкции в двоен размер. Ако извършеното нарушение доведе до значителни икономически загуби и опасност за здравето на човека, причинителят отнася глоба в същия размер - от 10 до 20 хил. лв., при повторно нарушение обаче тя стига до 50 хил. лв. Максималната санкция за юридически лица ще бъде до 100 хил. лв

Възпрепятстването на контролните органи да направят проверка ще бъде наказвано с от 2 хил. до 5 хил. лв., като минималната сума се качва с 8 хил. при следващо провинение. Имуществена санкция от 7-10 хил. лв застрашава едноличните търговци и юридическите лица при първо престъпване на закона, повторяемостта се наказва с до 15 хил. лв.


За продажба на животински продукти с изтекъл срок

на годност, гласи предложението е нарушителите да плащат глоба 15 бона. Търговците на животински продукти, чийто срок е изтекъл, пък ще отнасят до 5 хил. лв. глоба при първо и 7 хил. лв. при второ провинение. Имуществена санкция за юридическите лица, извършили същото провинение, ще започва от 7 и ще стига до 15 хил. лв.

Проектозаконът беше представен за гласуване от зам.-министъра на земеделието доц. д-р Янко Иванов. Като основни негови цели бяха посечени определянето на компетентни органи за контрол и актуализацията на правната рамка, която отговаря за цялата дейност на агрохранителната верига, тъй като чрез нея се премахва административната тежест за бизнеса.

Проф. Светла Бъчварова от Коалиция за България напълно отхвърли предложението, като дори го оприличи на справочник. "Не можем да го подкрепим този законопроект, защото от него няма никаква практическа полза за законодателната дейност на България", смята тя.

Много от депутатите се оплакаха, че

не са имали възможност да разгледат внимателно

изпратените им текстове. Сред тях беше и Бюрхан Абазов от ДПС, който призна, че дори не е успял да го прочете.

Новият закон ще обединява досегашните - Закон за храните, Закон за фуражите, Закон за защита на животните, Закон за ветеринарно медицинската дейност, Закон за защита на растенията, Закон за ГМО, Закон за животновъдството, Закон за опазване на околната среда, Закон за здравето и Закон за пчеларството и нормативните актове по прилагането им.

След обсъждане в Комисията по земеделието и храните проектът за новия закон бе приет на първо четене с 13 гласа „за“, 1 „против“ и 6 въздържали се.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.