Дни преди старта на сезона: Над 1 млн. кв. м строежи по морето пред спиране (ТЕМАТА)

Дни преди старта на сезона: Над 1 млн. кв. м строежи по морето пред спиране (ТЕМАТА)

Гонят багерите и тежката строителна техника от курортите край Варна

Около 1 млн. квадрата строежи на жилища, хотели и къщи по морето ще трябва да бъдат спрени преди началото на активния туристически сезон в летните ни курорти.

Преобладаващата част от тях са в област Варна, сочат данните на Националния регистър за ново строителство и реконструкции в България. Там все още се работи по започнати през миналата година 740 хил. квадрата проекта. Около 450 хил. кв. м от тях са жилища, което е с 51% повече на годишна база. 117 хил. квадрата са хотелите. В област Бургас общо започналите градежи с РЗП над 1000 квадрата са за 581 хил. кв. м, като е отчетен ръст от 12%. Там обаче ваканционното строителство се възстановява по-бавно и ръстът е само 2 на сто.

Най-активно в момента по Черноморието се строят хотели. Като изключим жилищното строителство в двата най-големи града - Варна и Бургас, това е

сегментът, който най-много привлича инвеститорският интерес

обясни Петър Каменов от регистъра.

По думите му най-голям пик на строителството на хотели се наблюдава в района на морската ни столица, особено в курорта Св. св. Константин и Елена. В това летовище на север от Варна се изграждат 5 големи хотелски комплекса и сгради с ваканционни апартаменти.

Другата точка с 2 мащабни проекта за хотели е Св. Влас, които евентуално ще трябва да бъдат спрени през активния сезон. „Такива големи обекти за изграждане на хотели през тази година в Слънчев бряг няма, защото там няма интензивно строителство, познато от минали години. По Южното Черноморие, надолу в Лозенец има един голям проект и още един в Приморско. В Обзор също един голям проект, който предприемачите му се опитват да го завършат преди началото на сезона“, добави Каменов.

Според експерта в момента вече

няма големи проекти, които сега да се довършват

защото навремето са били изоставени. „В замяна на това се завършват много по-малки сгради, повече неголеми сгради, особено малки хотелчета. Само в района на Несебър подобните възобновени проекти през последната година са поне трийсетина. Мащабно изграждане на жилищни сгради кипи и в бургаския квартал Сарафово. Там също има много строителство, започнало от началото в последните месеци или през миналата и по-миналата година. Интересно е да се спомене, че в района на Равда се работи по ново разширение на аквапарка, което тръгна преди около месец и половина. Довършва се строителството на голям хотел в Ахелой. Около Балчик и по брега на север от него няма големи строежи, а се изграждат предимно малки хотелчета и еднофамилни къщи, но не са много като разгъната застроена площ“, обяснява Каменов.

От 15 май до 1 октомври със заповед на кмета на Варна се забранява работата по строежите на територията на комплексите Златни пясъци, Св. св. Константин и Елена, кк Чайка, кз Прибой, курортната зона в местността Манастирски рид. Спира се достъпът на тежка строителна механизация и на всякакви превозни средства, доставящи строителни материали в комплексите.

Изключение се допуска за неотложно аварийно-ремонтни

работи, съгласно чл. 15 от Закона за устройство на черноморското крайбрежие (ЗУЧК), уточниха за „Монитор“ от общината.

До 15 май възложителите и изпълнителите на незавършени строежи на територията на комплексите бяха задължени да предприемат необходимите мерки за ограждане и обезопасяването им, да демонтират временно поставените обслужващи обекти, които са извън границата на строителната площадка, както и да почистят и възстановят нарушените в резултат на строително-монтажните работи тротоари и пътни настилки около строежите. Засегнатите от строителството зелени площи трябва да бъдат почистени от строителни отпадъци, обработени и засадени със съответния вид декоративна растителност.

Контролът за изпълнението на заповедта на кмета на Варна се възлагат на Общинска полиция, съответното РПУ и районите кметове. За нарушаването й физическите лица се глобяват от 1000 до 10 000 лева, а на едноличните търговци и на юридическите лица се налага санкция от 10 000 до 50 000 лева.

В област Добрич, където сезонът по морето започва по-късно, все още общините не са обявили от кога ще разпоредят спиране на строежите.

Още по темата четете в хартиеното издание на "Монитор"!

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.